Compania sârbo-rusă NIS Petrol a primit undă verde de la Agenţia pentru Protecţia Mediului pentru a începe prospecţiunile în judeţul Bihor.

Concesionară a două perimetre de exploatare petrolieră din Bihor, EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix, compania NIS Petrol poate începe prospectarea seismică pentru a găsi rezerve de hidrocarburi. Compania a notificat Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor care a decis clasarea notificării.

Astfel, răspunsul primit de de APM Bihor le dă posibilitatea celor de la NIS Petrol să demareze lucrările de prospecţiuni, ce presupun obţinerea de date seismice din subteran, prin vibrare controlată sau prin foraje de mică adâncime. Prin aceste lucrări, compania va afla ce ascunde subsolul celor două perimetre concesionate, astfel încât pe viitor să ştie unde pot exploata sau explora hidrocarburi.

Perimetrul concesionat EX-2 Tria, are 154 de kilometri pătraţi, fiind incluse comunele Biharea, Cetariu şi Paleu, în timp ce în cazul celui de-al doilea perimetru concesionat EX-3 Băile Felix, suprafaţa este de 133 de kilometri pătraţi, fiind incluse comunele Sântandrei, Nojorid şi Sânicolaul Român.

„NIS Petrol salută decizia APM Bihor cu privire la clasarea notificării având în vedere faptul că proiectul din județul Bihor nu se supune procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului. Compania este în proces de obținere a tuturor autorizărilor, acordurilor și permiselor necesare pentru demararea etapei de prospectare geologică în vederea identificării zăcămintelor de petrol și gaze naturale în perimetrele din județul Bihor", se arată într-un comunicat al companiei NIS Petrol.

"Demersul companiei noastre se integrează în acțiunile prevăzute de legislația în vigoare, care sunt destinate punerii în practică a obligațiilor asumate prin Acordurile petroliere de dezvoltare, explorare, eploatare semnate cu statul român pentru perimetrele din județ. Compania NIS Petrol România este interesată de explorarea și exploatarea potențialelor resurse de petrol și gaze naturale prin metode tradiționale”, mai precizează comunicatul.
 
Anul trecut, proteste desfăşurate în Oradea şi în comuna Sînmartin au determinat compania Nis Petrol să oprească prospecţiile desfăşurate în Bihor prin intermediul unei firme maghiare.

Documentele Nis Petrol arată că: "Lucrările de exploatare vor fi efectuate cu scopul dezvoltării resurselor convenționale de hidrocarburi prin tehnologii și prin metode standard folosite în industria petrolieră."

Pe de altă parte, geologul Eleonora Mircescu, președintele Ecotop Oradea a declarat pentru Digi24, că hidrocarburile pot însemna şi gaze de şist.

"Hidrocarburi pot să însemne de la țiței, gaze naturale, gaze de șist, gaz condens. Toate intră în categoria de hidrocarburi, acum depinde ce vor găsi. Ei au o licență valabilă", spune geologul Eleonora Mircescu.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews