Cercetătorii români lucrează la cel mai performant sistem de analiză a atmosferei, din lume. Este vorba despre un radar cu laser care va fi montat pe un avion românesc de cercetare și care ar trebui să afle când va ploua cu câteva săptămâni înainte să se întâmple, în cadrul unui proiect, al Agenției Spațiale Europene.

Cercetătorii susțin că sistemul va putea explica si fenomenele meteo extreme, dar și ce compozitie are atmosfera sau în ce condiții radiașia de la soare este absorbită sau reflectată, anunță Stirileprotv.ro.

Un astfel de radar, doar că de două ori mai mare și mult mai performant va fi montat în avionul de cercetare. Aeronava va avea două ferestre, una deasupra și una dedesubt, iar în timpul zborului la 9000 de metri altitudine, sistemul radar se va roti, astfel încât laserul să poată colecta informații din atmosferă.

„În acest moment, dacă ați observat, prognoza meteo pe mai mult de trei zile nu este suficient de corectă și de la obiect. Închipuiți-vă că peste 5 ani de zile vom fi capabili să spunem cum va fi vremea peste două săptămâni, exact la ce oră va ploua, cât de multă radiație va fi.", a spus Doina Nicolae, Institul Național pentru Optoelectronică.

Avionul va zbura deasupra României și a altor țări, în cadrul unor campanii ale Agenției Spațiale Europene.

Cercetătorii români vor colabora cu cei din alte state, inclusiv cu cei de la NASA, pentru prelucrarea informațiilor și pentru găsirea unor soluții la schimbările climatice.

„Sunt multe procese pe care nu le înțelegem. Sunt două lucruri pe lume, cel mai greu de înțeles: unul este atmosfera și al doilea este corpul uman. Acum 10-15 ani România nici măcar nu era pe hartă cu radare de acest tip. Acum, România este una dintre cele mai importante țări și e pe drum spre performanța la care vrem să ajungem.", spune un reprezentant NASA.

Proiectul costă aproape patru milioane de euro și va fi finanțat de Agenția Spațială Europeană.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews