Spitale supraîncărcate, zboruri anulate și autostrăzi închise: China se sufocă de vineri într-un nor de poluare care acoperă aproape o zecime din suprafața țării, iar situația este așteptată să se înrăutățească.

Cel puțin 23 de orașe din nordul țării au emis „alerte roșii" de poluare, declanșând o serie de măsuri obligatorii, printre care închiderea școlilor sau circulația alternativă, a indicat agenția de presă Xinhua.

Luni dimineața, în cea de-a patra zi a alertei, care va dura până miercuri, nivelul micro-particulelor fine (sub 2,5 microni) pe metru cub de aer se situează în jurul valorii de 200 (mai puțin decât era prevăzut), conform măsurilor furnizate de Ambasada Statelor Unite la Beijing.

Această cifră rămâne însă de opt ori mai mare decât nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), au indicat pentru AFP serviciile meteorologice din capitală, care se așteaptă ca norul de poluare să ajungă la toxicitatea maximă luni seara.

Acest nor de poluare pare extrem de dens în orașul-port Tianjin, aflat la 100 de kilometri est de Beijing, unde 180 zboruri au fost anulate de la începutul alertei, potrivit televiziunii de stat. De asemenea, spitalele din oraș se confruntă cu un aflux în creștere de pacienți cu boli respiratorii (tuse, traheită, astm) și aproape toate autostrăzile din regiune au fost închise din cauza ceții.

Capitala a emis prima alertă roșie în decembrie 2015, pentru primă dată de la adoptarea, în 2013, a unui pachet de legi anti-poluare. Această alertă — amintește AFP — este declanșată atunci când se așteaptă niveluri ridicate de poluare timp de peste 72 de ore.

În China, poluarea atmosferică este cauzată în principal de arderea cărbunelui utilizat pentru încălzire sau producerea de energie electrică.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews