La începutul ultimei decade a lunii septembrie are loc în fiecare an evenimentul care marchează intrarea în toamna astronomică: momentul echinocțiului de toamnă, când ziua este egală cu noaptea, iar longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.

„Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se deci la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale Est și Vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona Polului Nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud răsărind Soarele deasupra orizontului, unde va rămâne timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară. La latitudinile țării noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit si orizont”, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București. 

În emisfera nordică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul toamnei. Potrivit WikiPedia, în 2019 echinocțiul de toamnă va avea loc pe 23 septembrie la ora României 9:50, iar solstițiul de iarnă, pe 22 decembrie la ora 6:19.  

După echinocțiul de toamnă, când ziua este egală cu noaptea, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților, să crească, până la momentul solstițiului de iarnă, după care durata zilelor va începe să crească, iar a nopților, să descrească. Ele vor fi din nou egale pe 20 martie 2020, când va avea loc echinocțiul de primăvară.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews