Judecătorii au dat dreptate activiștilor de mediu, dar decizia nu este definitivă și autoritățile locale care acordaseră o primă autorizație au făcut recurs. Localnicii văd lucrurile simplu: au nevoie de locuri de muncă, dar nici ei nu vor să fie otrăvit pământul, anunță Digi 24.

O companie canadiană care vrea să exploateze aurul la Certej a obținut anul trecut autorizație pentru începerea șantierului din partea primăriei. Promite că scoate trei milioane de tone de minereu pe an, dar se lovește de împotrivirea ecologiștilor de la Mining Watch România.

Roxana Pencea, coordonator programe Mining Watch: „Noi vom continua demersurile în vederea anulării acesteia de către instanță”

Nicolae Stanca, director general Deva Gold: „Orice măsură de-asta duce la întârzierea efectivă a proiectului”

Petru Câmpian, primar Certej: „În momentul de față am formulat recurs la dispoziția instanței de judecată”.

Canadienii vor să scoată aurul prin exploatare la suprafață, pe o zonă de peste 450 de hectare. Aici ar urma să fie o carieră și mai multe iazuri de decantare. Minereul ar urma să fie extras de la Certej peste cel puțin patru ani, dar peste 1.200 de localnici și-au depus de acum cv-urile pentru angajare. Vor un loc de muncă, dar nu în orice condiții.

Firma canadiană estimează la 20 de ani durata exploatării aurului de la Certej și spune că în acest timp ar crea peste 1.500 de locuri de muncă.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews