Luna noiembrie aduce în acest an mai multe fenomene astronomice deosebite, pe care ar fi păcat să le ratăm. În noaptea de 14 noiembrie vom putea admira cea mai mare Superlună din istoria recentă, iar de pe 11 noiembrie până pe 17 noiembrie vor avea loc ploi de meteori.

Cel mai important fenomen astronomic din această perioadă este Superluna. Nu va fi însă o Superlună obișnuită - fenomen care apare destul de frecvent. În noaptea de 14 noiembrie vom vedea cea mai mare Superlună din ultimii 70 de ani! Luna se va vedea cu 14% mai mare și cu 30% mai luminoasă decât de obicei. Ultima dată, acest tip de Superlună a avut loc în anul 1948, iar fenomenul va mai fi întâlnit abia în 2034, deci să nu-l ratăm acum!
Ca să ne bucurăm cât mai mult de frumusețea acestui moment, trebuie să vedem Superluna chiar atunci când răsare și se află deasupra liniei orizontului. Fenomenul are loc pentru că în această noapte se suprapune o Lună plină cu momentul în care satelitul nostru este la perigeu, deci cel mai aproape de Pământ, iar acesta la rândul său este pe orbita cea mai apropiată de Soare.

Tot în această perioadă va avea loc ploaia de meteori Geminide. Din păcate, din cauza Superlunii, stelele căzătoare nu vor putea fi văzute prea bine, anunță specialiștii de la NASA.

Astronomii au însă și vești bune! Ploile de meteori Tauride și Leonide vor putea fi văzute foarte bine. Tauridele vor avea apogeul pe 11 noiembrie, iar Leonidele pe 17 noiembrie și fiecare ploaie de meteori va dura câteva nopți, timp suficient ca spectacolul astronomic să poată fi urmărit.

Desigur, aceste stele căzătoare nu sunt de fapt stele și nici meteoriți, cum greșit li se spune uneori. Termenul corect este ploaie de meteori. Noi vedem de fapt particule foarte mici de praf și resturi ale unei comete, care iau foc atunci când intră în atmosfera terestră.

Un alt moment important pentru pasionații de astronomie este noaptea de 23 noiembrie. Atunci, planeta Jupiter va putea fi văzută chiar lângă Lună. Luna va fi în creștere, iar planeta se va vedea chiar sub ea, luminoasă asemeni unei stele. Cel mai bun moment pentru a vedea această inedită alăturare este cu o oră înainte de răsăritul Soarelui.

În concluzie, luna această avem multe de văzut, să sperăm că va fi cer senin! Dăcă nu avem noroc de vreme bună, atunci putem admira Superluna în direct pe internet, pe acest site: http://www.virtualtelescope.eu/webtv/ .
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews