Flora mondială are acum o nouă specie de plantă, descoperită de biologi, în Dobrogea. Totul s-a petrecut în luna mai a anului 2014, dar, de atunci, planta a fost analizată, inclusiv la nivel genetic, pentru a se demonstra că este unică în lume, informează Societatea Ornitologică Română.

Descoperirea a fost făcută într-un proiect al Societății, iar când au găsit planta, biologii au reușit doar să o încadreze în familia Apiaceae, din care mai fac parte morcovul, pătrunjelul, mărarul.

Prima ipoteză a biologilor a fost că au de a face cu o altă specie nouă pentru flora din România. Rezervația Pădurea Dumbrăveni se află foarte aproape de granița cu Bulgaria, deci erau șanse bune pentru identificarea unor specii prezente în flora țării vecine, dar nesemnalate încă la noi. Biologii au colectat frunze și au încercat să identifice genul. Au căutat specii similare în flora țărilor vecine, în zadar însă.

Biologii au mai căutat specia și în alte situri din Dobrogea, dar nu au mai găsit alte populații, în afara unui grup de 172 de indivizi, localizat în Rezervația Pădurea Dumbrăveni. Astfel, în momentul de față, specia este clasificată conform regulamentului IUCN ca specie Periclitată.

Specia nouă a fost botezată Ferula mikraskythiana, deoarece espe specifică Dobrogei, regiune care în greaca veche avea denumirea Mikra Skythia (în română, Sciția Mică).

Pentru denumirea populară, propunerea biologilor este aerel dobrogean.Foto: Societatea Ornitologică Română
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews