Flora mondială are acum o nouă specie de plantă, descoperită de biologi, în Dobrogea. Totul s-a petrecut în luna mai a anului 2014, dar, de atunci, planta a fost analizată, inclusiv la nivel genetic, pentru a se demonstra că este unică în lume, informează Societatea Ornitologică Română.

Descoperirea a fost făcută într-un proiect al Societății, iar când au găsit planta, biologii au reușit doar să o încadreze în familia Apiaceae, din care mai fac parte morcovul, pătrunjelul, mărarul.

Prima ipoteză a biologilor a fost că au de a face cu o altă specie nouă pentru flora din România. Rezervația Pădurea Dumbrăveni se află foarte aproape de granița cu Bulgaria, deci erau șanse bune pentru identificarea unor specii prezente în flora țării vecine, dar nesemnalate încă la noi. Biologii au colectat frunze și au încercat să identifice genul. Au căutat specii similare în flora țărilor vecine, în zadar însă.

Biologii au mai căutat specia și în alte situri din Dobrogea, dar nu au mai găsit alte populații, în afara unui grup de 172 de indivizi, localizat în Rezervația Pădurea Dumbrăveni. Astfel, în momentul de față, specia este clasificată conform regulamentului IUCN ca specie Periclitată.

Specia nouă a fost botezată Ferula mikraskythiana, deoarece espe specifică Dobrogei, regiune care în greaca veche avea denumirea Mikra Skythia (în română, Sciția Mică).

Pentru denumirea populară, propunerea biologilor este aerel dobrogean.Foto: Societatea Ornitologică Română

2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.