Lacul Ceauru, un proiect de lac artificial în România, a fost cerut în 1965 de autoritățile comuniste. Lacul de acumulare ar fi urmat să primească apă din patru râuri.

În rapoarte, proiectul se arată finalizat, însă numai prima fază de construcție a fost începută. Pentru proiect au fost alocate trei miliarde de lei, care ar fi trebuit să acopere aproximativ 200 de kilometri pătrați și o capacitate de 150 de milioane de metri cubi. 

Lacul ar fi trebuit să fie localizat la sud-vest de Târgu Jiu, în județul Gorj. Numai prima etapă a fost finalizată, adică construcția unui șanț și a unui deversor prin care ar fi trebuit să treacă apa de la cele patru râuri. Faza a doua ar fi presupus construcția unui baraj, cu un sistem care să țină apa.

Lacul era construit având în minte două funcționalități: să absoarbă apa în caz de inundație pentru a proteja minele din zonă și să alimenteze cu apă satele din jur, precum și centrala termică de la Rovinari, care era încă în construcție. 

Ironia este că lacul, declarat construit, apare încă pe hărțile României ca proiect finalizat, când de fapt nu există nimic în acel loc. Acest lucru se întâmplă încă din 1968, când pe foaie fi fost finalizat, și a început să apară pe hărți, potrivit zf.ro