Două localități importante aflate la doar câțiva kilometri de București, oamenii au doar apă de la care oricine se poate îmbolnăvi.

La Vidra și Jilava, în puțuri și fântâni, bacteriile sunt de cinci ori peste limitele admise. Principalul focar de infecție este la vedere: o groapă de gunoi administrată de o firmă care a fost în zadar amendată de Garda de Mediu. Dejecțiile de la mai multe blocuri ajung pe un teren viran și se infiltrează în pânza freatică.

Primarii din Vidra și din Jilava sunt arestați, iar subalternii lor așteaptă doar să iasă din funcții. În schimb, inspectorii sanitari care răspund de sănătatea oamenilor din zonă nu văd ceea ce localnicii arată oricui: apa pe care ei ar trebui să o bea este plină de impurități, potrivit unui reportaj în exclusivitate, realizat de TVR.

Jilava nu a avut niciodată apă curentă. Dar până acum câteva luni localnicii puteau măcar să se folosească de apa din fântâni și puțuri. Aceeași situație e și în comuna Vidra, aflată la câțiva kilometri. Între cele două localități este însă un munte de gunoi. Localnicii spun că de aici vine tot răul. Un munte de deșeuri, transformat într-o afacere de milioane de euro care nu îi lasă pe locuitori să respire aer curat și să bea apă care să nu le pună sănătatea în pericol.

Garda de Mediu a amendat recent, pe 25 mai, firma care administrează groapa de gunoi. 210.000 de lei pentru o serie de nereguli. Inspectorii au cerut atunci Direcției de Sănătate Ilfov să verifice calitatea apei din zonă. Pe 7 iunie nu exista nici un rezultat. Oficial, inspectorii sanitari au comunicat TVR că probele au fost luate pe 8 iunie, iar rezultatele sunt dezastruoase.

O știu cei de la Ministerul Sănătății și, mai ales, medicii din Vidra și Jilava. Pe buletinul de analize scrie clar: "Recomandări: Se interzice consumul apei în scop potabil." Dar nimeni nu i-a anunțat pe localnici, iar directorul executiv al DSP Ilfov nu vede gravitatea situației.

"Vedeți dumneavoastră, omul, de când este mic, se îmbolnăvește și face bine că se îmbolnăvește.  Trăim prin germeni și cu ajutorul germenilor și bacteriilor. [...] Dacă v-aș spune că cancerul se tratează cu ajutorul virusului HIV SIDA, m-ați crede?", spune directorul DSP Ilfov.

Analizele din această lună arată că apa din Jilava și Vidra conține azotați de patru ori peste limitele admise. În cazul amoniului, concentrația este de șapte ori peste cifrele standard.

Primarul din Jilava tocmai a fost arestat preventiv pentru corupție, iar viceprimarul spune că nu știe despre ce este vorba. Este investiția pentru 20.000 de oameni:  doua rețele de alimentare cu apă nefolosite și pentru care nimeni nu vrea să răspundă, deși apa din cele două comune este infestată de aproape doi ani. Reporterii TVR au găsit un buletin de analize din 2014 care arată existența E-coli în apa din fântâni. Apă care mirosea a petrol. Apa nu este bună nici pentru spălat vasele, nici pentru baie, spune medicul DSP Ilfov, însă pe oameni nu îi anunță nimeni.

La doar câțiva metri de casele familiilor din Jilava se întinde o adevărată mlaștină. Nici aici nu intervin autoritățile.