Laserul de la Măgurele, ELI-NP, a atins cea mai mare putere din lume. Măsurări preliminare înaintea recepției au confirmat un puls de 320 de jouli in 22.3 femto secunde, ne-au anunțat surse din interiorul instituției. Echivalentul unei puteri de 10.8 petawati.
 
Săptămâna trecută, academicianul Nicolae Zamfir, directorul general al proiectului, anunțase că se reușise atingerea unei puteri de 7 petawați.

Puterea se va dubla când va intra în funcțiune cel de al doilea brat al laserului. Ajungând astfel la aproximativ 22 de petawati.

Dezvoltări ulterioare după o metodă ne mai aplicata nicăieri în lume promit creșterea puterii oana la 40 petawati pe brat. Deci cumulat undeva la 80 de petawati, precizează aceleași surse.

Remarcabil este faptul ca laserul permite obținerea de pulsuri în acest nivel de putere la o frecventa de 1 puls pe minut, în ritm susținut. Lucru unic la nivel mondial.


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.