Laserul de la Măgurele, ELI-NP, a atins cea mai mare putere din lume. Măsurări preliminare înaintea recepției au confirmat un puls de 320 de jouli in 22.3 femto secunde, ne-au anunțat surse din interiorul instituției. Echivalentul unei puteri de 10.8 petawati.
 
Săptămâna trecută, academicianul Nicolae Zamfir, directorul general al proiectului, anunțase că se reușise atingerea unei puteri de 7 petawați.

Puterea se va dubla când va intra în funcțiune cel de al doilea brat al laserului. Ajungând astfel la aproximativ 22 de petawati.

Dezvoltări ulterioare după o metodă ne mai aplicata nicăieri în lume promit creșterea puterii oana la 40 petawati pe brat. Deci cumulat undeva la 80 de petawati, precizează aceleași surse.

Remarcabil este faptul ca laserul permite obținerea de pulsuri în acest nivel de putere la o frecventa de 1 puls pe minut, în ritm susținut. Lucru unic la nivel mondial.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews