Jaful din păduri nu poate fi pus pe seama țăranilor care nu-și cumpără lemne pentru sobe, spune actorul Marcel Iureș, care a mai denunțat și în trecut defrișările ilegale masive.

„Un om cu o căruță nu poate fura pe o iarnă. Taie atât cât îi trebuie. Nu taie 8 milioane de metri cubi, pe postul dumneavoastră am văzut. E o nebunie. Știu de lucrurile astea de 15 ani. Am încercat să bat și la ușile președintilor. Am ridicat și drone, deși acum am înțeles că e ilegal, în trei parcuri naționale”, a spus Marcel Iureș.

Actorul Marcel Iureș propune schimbarea legislației silvice, înființarea unei Armate a pădurii și instituirea unui moratoriu pe o perioadă de 30-40 de ani pentru protejarea pădurilor din România. 

„Trebuie schimbate legile pădurii, trebuie înființată Armata Pădurii. Dezastrul e atât de mare, încât expresia asta nu e grea, e necesară. De acum nu mai trebuie să se taie decât cu mare știință și zgârcenie timp de 30-40 de ani, niciun copac din România. România are în clipa asta nevoie de cel putin 10 milioane de copaci. (30-40 de ani de moratoriu?) Bineînțeles”, a spus actorul Marcel Iureș la Digi24. 

El a dat ca exemplu Parcul Național Yellowstone din SUA, primul parc național din lume, înființat în 1872, care este păzit și în prezent de trupe americane.

Iureș a povestit că a înălțat drone - „deși acum am înțeles că e ilegal” - deasupra a trei parcuri naționale ca să vadă pădurile tăiate, iar concluzia a fost că „sunt dezastre mici care însumate îți taie răsuflarea”. 

Întrebat de unul dintre moderatori dacă se mai taie sălbatic lemn, ca acum 10 ani, actorul a relatat cum, în urmă cu șase ani, în zona Moldovei, a văzut atelaje cu bușteni pe care nu le oprea nimeni să le verifice.

„Am să vă dau un exemplu de acum șase ani. Filmam între Piatra Neamț și Gura Humorului. Am stat trei săptămâni. Treceau 30-40 de șei din acelea unde încap bușteni, pline cu bușteni cu diametrul de 80-90 (de centimetri -n.n.). Asta înseamnă poate suta de ani vechime, vârsta unui copac. Nu-i oprea nimeni, nu-i controla nimeni”, a spus Iureș.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews