O planeta uriașă se află, nedetectată până acum, la marginea exterioară a sistemului nostru solar. Despre existența ei se vorbește de foarte mulți ani, însă abia de curând astronomii au obținut dovezi în acest sens. Planeta Numărul Nouă ar putea fi descoperită în scurt timp, a anunțat astronomul Mike Brown, de la Institutul de Tehnologie California. Nu mai puțin de 10 echipe de cercetători se străduiesc să „vadă” în sfârșit această planetă.

De mulți ani circulă legende despre o planetă uriașă, misterioasă, imposibil de observat, care s-ar afla ascunsă undeva în sistemul nostru solar. Cei mai superstițioși au construit scenarii întregi pe seama ei, au numit-o Planeta X și au anunțat chiar că gigantul corp ceresc se plimbă nestingherit prin sistemul nostru solar și la un moment dat se va ciocni cu Pământul, declanșând astfel Apocalipsa. Dincolo de aceste bazaconii la limita dintre știință și misticism, prima dovadă serioasă privind existența celei de a noua planete din sistemul solar a fost prezentată în anul 2014, de către astronomii Scott Sheppard și Chadwick Trujillo, scrie Live Science.

Ei au observat că mai multe planete pitice aflate dincolo de Pluto au orbite ciudate, similare, ca și când drumul lor ar fi perturbat de prezența unui corp ceresc foarte mare. Astfel, ei au ajuns la concluzia că acolo trebuie să existe o planetă cu o masă cam de 10 ori mai mare ca a Pământului.

Anul acesta, în luna ianuarie, Mike Brown și colegul său, Konstantin Batygin, au găsit noi dovezi în sprijinul acestei teorii. Ei au calculat chiar și orbita Planetei Numărul Nouă, care este foarte eliptică. Cercetări separate, realizate de mai multe echipe de astronomi, au observat traseele ciudate ale altor planete pitice din apropiere, care indică la rândul lor atracția gravitațională a unui corp gigantic.

Din cauza traseului foarte elipitic și îndepărtat pe care îl are prin sistemul solar, noua planeta este greu de observat. Aflându-se foarte departe de Soare, planeta se deplasează foarte încet, iar viteza ei crește numai când orbita se apropie mai mult de steaua noastră.

Vorbim de distanțe uriașe, care nu se mai pot măsura în kilometri, ci în unități astronomice. Probabil că acum Planeta Numărul Nouă se află la aproximativ 1.000 de unități astronomice de Soare. O unitate astronomică (U.I) este distanța de la Pământ la Soare, adică 150 milioane de kilometri. Deci, uriașa planetă se află undeva la o distanță de 1.000 x 150 milioane kilometri.

În timp ce Pământul realizează o orbită completă în jurul Soarelui într-un an, Planeta Numărul Nouă face asta în 10.000-20.000 de ani. Ea este localizată într-o zonă foarte puțin cunoscută, de la limita exterioară a sistemului nostru solar, numită Centura Kuiper. Aici se află multe planete pitice, asteroizi și roci de gheață. Și suprafața acestei planete este înghețată, temperatura fiind de aproximativ -226 de grade Celsius.

În prezent, astronomii speră să o poată observa direct, cu ajutorul telescopului performant Subaru, de pe muntele Mauna Kea din Hawaii. Teoretic, planeta poate fi văzută, secretul este ca astronomii să știe exact în ce direcție să îndrepte telescopul. Și alte echipe de cercetători încearcă să surprindă acest moment istoric, inclusiv astronomi amatori, fiecare sperând că va fi printre primii care vor vedea legendara Planetă Numărul Nouă.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews