Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) face acuzații grave cu privire la implementarea programului Casa Verde și atrage atenția că pe lista materialelor ecologice aferentă acestui program, elaborat de Ministerul Mediului, se găsesc produse de izolație care pot afecta sănătatea.

Asociația anunță că a înaintat oficialităților o adresă prin care solicită revizuirea urgentă a programului și promovarea de soluții cu adevărat ecologice în programul privind efectuarea de lucrări destinate eficienței energetice, potrivit economica.net.

"Ne surprinde decizia Ministerului Mediului de a include în acest program materiale care, atunci când sunt puse în termosistem, devin extrem de periculoase pentru sănătate. Două exemple concludente sunt vata minerală bazaltică și lâna. Pentru prima dintre acestea știm că există studii, iar specialiștii au avertizat în nenumărate rânduri, că produce daune omului și mediului.

Vorbim despre o toxicitate extrem de ridicată și despre praful de fibre din componența vatei, ce poate pătrunde în plămâni și rămâne reținut în interiorul lor, provocând grave afecțiuni respiratorii. Totodată, adezivul utilizat pentru lipirea fibrelor conține formaldehidă, un cunoscut cancerigen. Tocmai de aceea, chiar producătorii recomandă un echipament special pentru cei care pun în operă o lucrare cu vată minerală, astfel încât să se evite inhalarea fibrelor", a declarat Delia Filip, director executiv ROMEPS.

"În acest moment, ghidul Casa Verde este în consultare publică pe website-ul Ministerului Mediului. Așteptăm toate propunerile cu privire la acest program, iar în baza a ceea ce primim, vom evalua și analiza propunerile", au declarat pentru Economica.net reprezentanți ai Ministerului.