Senatul a aprobat un proiect de lege prin care vânătoarea urșilor nu mai este interzisă pe o perioadă de cinci ani, cu excepția cotelor de recolectare aprobate anual de ministerul de resort, propunerea fiind înaintată acum Camerei Deputaților.

Conform legislației actuale, vânarea ursului (Ursus arctos) este interzisă, Ministerul Mediului aprobând anual anumite cote de recoltare (vânătoare) a acestei specii, în scopuri științifice sau de management al populației de urși. Parlamentari PSD și UDMR au susținut derogarea de la directiva europeană de protejare a ursului, subliniind beneficiile proiectului pentru fermieri. În schimb, senatorii USR au arătat că amendamenul a fost adăugat pe ultima sută de metri, chiar înainte de plenul Senatului, și prin faptul că încalcă directiva europeană habitatului, proiectul riscă să fie declarat neconstituțional, inclusiv în lipsa unui aviz al Comisiei Europene. De altfel, singurul grup parlamentar care s-a abținut de la vot a fost cel al USR, celelalte partide, inclusiv din opoziție, votând proiectul. Într-o propunere de lege inițiată de PSD, în scopul facilitării despăgubirii fermierilor pentru pagubele produse de animale sălbatice, senatorii din comisiile de specialitate au introdus un amendament prin care vântoarea urșilor nu mai este interzisă, ci este permisă temporar pe o perioadă de 5 ani, între 1 aprilie - 30 mai și 1 septembrie - 31 decembrie.

WWF România a inițiat o campanie de strângere de semnături prin care să ceară deputaților respingerea acestei legi, motivând prin faptul că „Vânarea ursului ”la liber”, fără nici un fel de restricții privind numărul exemplarelor împușcate, fără o situație clară și o analiză legată de clasele de vârstă, structura pe sexe, sporul natural etc. va avea consecințe incalculabile asupra acestei specii de interes prioritar, inclusiv o destabilizare mai pronunțată la nivel de populație”.

Organizația ecologistă spune că vânătoarea „la liber” va adânci haosul și va duce la noi conflicte cu oamenii și va conduce la „degenerarea genetică a speciei”.

WWF mai afirmă că „ Un asemenea mod de vânătoare nu rezolvă situațiile conflictuale punctuale, întrucât nu este împușcat strict ursul-problemă, ci cel care valorează mai mult din punct de vedere economic (un trofeu de urs valorează în medie 8000 de euro)”.

„Prin decizia scoate ursul de pe lista speciilor strict protejate, ne întoarcem la situația de dinainte de 2007, când România a fost acceptată în UE. Pe 28 septembrie 2016 Ministerul Mediului propunea vânătoarea ca singură alternativă de control a conflictului dintre om și animalele sălbatice. În urma presiunii publice acesta a decis să oprească vânătoarea pe bază de cote la urs, pentru a reforma întregul sistem de management al acestei specii. Trei ani mai târziu, perioadă în care nu s-au făcut pași concreți în această direcție, se dă undă verde masacrului și intereselor fără scrupule de a exploata fără limite simbolul Carpaților”, sună avertismentul organizației.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews