Chiar dacă scenariile apocaliptice – în care planeta este distrusă de un război atomic sau de un dezastru natural – sunt de domeniul science-fiction, oamenii și-au luat deja măsuri de siguranță concrete.
 
Într-un depozit special sunt păstrate semințe din întreaga lume, pentru ca, în caz de catastrofă, să avem asigurată o sursă de hrană.
 
Depozitul care păstrează toate recoltele lumii se numește Svalbard Seed Vault și a fost ridicat pe insula izolată Spitsbergen, care aparține de Norvegia și se află la doar 1.300 de kilometri distanță de Polul Nord. Clădirea a fost construită în permafrost, la 120 de metri în interiorul unui munte. 

Crop Trust este organizația non-profit desemnată să aibă grijă de această „bancă de semințe” adunate din întreaga lume, bogăția solului planetei noastre.
 
Depozitul a fost amplasat în acest loc izolat și rece tocmai pentru ca recoltele să poată fi păstrate în siguranță, înghețate, cel puțin 200 de ani, chiar dacă nu va mai exista energie electrică pentru alimentarea clădirii.
 

Semințele au fost adunate de la peste 1.500 de bănci de gene din întreaga lume, care păstrează semințe din recoltele regionale. Toate aceste depozite locale trimit mostre de semințe atent selecționate și verificate și la Svalbard, ca măsură de siguranță în cazul în care banca regională este distrusă. Iar un incident de acest fel tocmai a avut loc, din păcate. Anul trecut, banca de semințe din Siria a retras toate mostrele trimise aici, pentru a-și putea reface stocul regional, care fusese distrus în timpul războiului.
 
Specialiștii de la Svalbard verifică atent fiecare cutie pe care o primesc și o scanează cu raze X. Pentru a nu afecta însă calitatea semințelor primite, cutiile nu sunt desigilate. Depozitul este deschis numai de 3-4 ori pe an, când trebuie să primească alte cutii pentru păstrare. 

Având în vedere că aici se află mostrele de semințe care pot asigura supraviețuirea speciei umane în caz de cataclism, măsurile de siguranță sunt foarte stricte. Există cinci uși de care trebuie să treacă oricine vrea să intre în depozit și fiecare ușă poate fi deschisă doar cu un cod special. În interiorul depozitului, temperatura este menținută la -18 grade Celsius, suficient pentru a păstra semințele timp de mii de ani.
 

Svalbard a fost inaugurat în anul 2008 și până acum au fost aduse aici peste 860.000 de mostre, fiecare conținând câte 500 de semințe. Clădirea poate primi însă până la 4,5 milioane de mostre, adică peste 2 miliarde de semințe. 

Proiectul a fost finanțat în totalitate de către guvernul norvegian, care a plătit aproximativ 9 milioane de dolari pentru construirea depozitului. Păstrarea semințelor este gratuită, toate costurile pentru întreținere fiind plătite de Norvegia și de Global Grop Diversity Trust, organizație care primește diferite sponsorizări.

Pe site-ul Crop Trust puteți vedea în detaliu cum arată depozitul Svalbard și tot ce se întâmplă aici.
 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews