Astăzi pe, 23 septembrie marcăm debutul astronimic al toamnei cunoscut sub numele de echinocțiul de toamnă când soarele se află în dreptul ecuatorului ceresc, urmând să treacă din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.

Este ziua din an în care Soarele răsare și apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind egală cu cea a nopților, indiferent de latitudine. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare în zona Polului Nord începând lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud soarele ivindu-se de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară de pe 21 martie.

Știrile Yahoo au realizat o scurtă prezentare cu patru locuri din lume în care ziua de echinocţiu, fie el de toamnă sau primăvară, este cu adevărat specială.

Piramida lui Kukulcan, Chichen Itza, Mexic

TOP-4-locuri-din-lume-în-care-ţi-ai-dori-să-fii-astăzi-în-ziua-ECHINOCȚIULUI -DE-TOAMNĂ

Piramida îi este dedicată lui Kukulcan, numele maya pentru şarpele cu pene. La baza scărilor piramidei se află două capete imense de şarpe, din piatră. În ziua echinocţiului,de primăvară sau de toamnă, are loc un spectaculos joc de lumini şi umbre. Lumina trimisă de Soare se întâlneşte cu una din muchiile piramidei, iar lumina trimisă spre scări dă impresia privitorului că are în faţă un imens şarpe, coborând de pe piramidă.
Loughcrew, Irlanda

TOP-4-locuri-din-lume-în-care-ţi-ai-dori-să-fii-astăzi-în-ziua-ECHINOCȚIULUI -DE-TOAMNĂ2

Loughcrew este un sit care datează de acum 6.000 de ani unde au fost descoperite aproximativ 40 de monumente. În cadrul ansamblului de monumente antice de la Loughcrew se află şi o movilă în care omul a săpat o încăpere în formă de cruce. Înăuntru se află aşa numita equinox-stone (piatra echinocţiu), pe care au fost gravate simboluri astronomice. La răsăritul Soarelui în timpul zilelor de echinocţiu (de primăvară şi toamnă), piatra echinocţiu este iluminată în totalitate în interiorul camerei, semn că orientarea acestei încăperi nu a fost întâmplătoare.

Machu Pichu, Peru

TOP-4-locuri-din-lume-în-care-ţi-ai-dori-să-fii-astăzi-în-ziua-ECHINOCȚIULUI -DE-TOAMNĂ3

În "oraşul pierdut" se află o piatră numită piatra Intihuatana (termenul se traduce prin "Locul de prindere a Soarelui), un ceas solar extrem de simplu, dar şi foarte ingenios. Incaşii ştiau cu precizie ziua echinocţiului. Atât la echinocţiul de primăvară cât şi la cel de toamnă, razele solare cad perpendicular pe pilon, nelăsând nicio umbră. Momentul dădea startul unor ceremonii incaşe.

Insula Paştelui

TOP-4-locuri-din-lume-în-care-ţi-ai-dori-să-fii-astăzi-în-ziua-ECHINOCȚIULUI -DE-TOAMNĂ4

Cea mai izolată insulă locuită a Globului prezintă numeroase alinieri astronomice. Un exemplu îl reprezintă statuile (moai) aşezate pe o platformă de piatră (ahu). Vorbim de platforma numită Ahu Akivi, care susţine singurii şapte moai care privesc spre ocean. La echinocţiu, ei privesc direct spre apusul de soare.