După două sute de ani, zimbrul, cel mai mare mamifer terestru din Europa, revine în Munții Țarcu.

După ce anul trecut munții din jurul comunei Armeniș din județul Caraș-Severin au fost populați cu primele exemplare de zimbri, zona a devenit acum casă pentru alți 14 zimbri aduși din vestul Europei. Scopul este ca populația de zimbri din Munții Țarcu să fie suficient de numeroasă și de diversă genetic pentru a evita consangvinizarea și bolile asociate.

Zimbrii aduși anul trecut au fost eliberați în sălbăticie, iar cele 14 animale ajunse în România după 4 zile de călătorie le-au luat locul în țarc. Aduși din Germania, Franța, Belgia și Elveția cu un transport special, zimbrii vor trăi de acum în rezervația amenajată în Munții Țarcu, relatează digi24.ro.

”Venim zilnic să îi verificăm, să le dăm mâncare și să fie sănătoși. Acu’ cinci ani nu mă gândeam că o să ajung eu pe aici să lucrez”, a povestit pentru postul de televiziune Daniel Hurduzeu, îngrijitorul zimbrilor.

În România trăiesc, în total, 130 de zimbri, majoritatea în rezervațiile amenajate în Neamț și în Caraș-Severin. Pentru ca Munții Țarcu să fie repopulați a fost nevoie de câteva sute de mii de euro, bani care vin de la organizații pentru protecția mediului și a animalelor.