ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


91% dintre membrii USR au votat la referendum pentru adoptarea platformei propuse de Dan Barna, conform căreia partidul va fi de „centru-dreapta”, informează Mediafax.

„Referendumul privind poziționarea doctrinară a USR s-a încheiat astăzi cu o majoritate semnificativă a votanților în favoarea definirii partidului ca fiind unul de centru dreapta”, anunță USR printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, 11.047 membri USR (adică 91,25% din voturi) au fost în favoarea clarificării doctrinare.

Referendumul a avut cea mai mare participare din istoria consultărilor electronice interne ale USR, în total exprimându-și votul 12.106 membri (recordul anterior era de 9.654 voturi la o consultare din noiembrie 2019).

Cvorumul necesar validării votului intern a fost de 10.743 de voturi, iar prezența la finalul perioadei de votare a fost de peste 56%.

Referendumul a fost convocat la inițiativa președintelui USR Dan Barna și s-a desfășurat din 1 februarie.

„Nu este o schimbare de poziție ci o consolidare a ei. Atunci când am fost ales președinte, am spus că suntem un partid de centru dreapta și tot ce am făcut în ultimii ani a fost în acest spirit. Am luptat pentru stat de drept, libertăți civile, libertate economică și o aliniere fermă la valorile europene și euro-atlantice. Succesul acestui exercițiu de consultare internă vine să confirme dorința și curajul membrilor USR de a continua și a-și asuma această direcție. Este un pas necesar și așteptat în direcția consolidării unui partid care va avea un cuvânt important de spus în viitoarea guvernare”, a spus Barna.


Reamintim că președintele USR a emis un „document programatic” în care formațiunea se definește prin cinci principii de guvernare și un plan de acțiune însoțit de 10 pachete de politici publice.

Printre altele, noul document adoptat dorește legalizarea parteneriatului civil între persoane de același sex, dar și cooperarea cu „instituții de cult” pentru combaterea sărăciei.  Deși susține că libertatea religioasă este o valoare fundamentală, „noul” USR vrea să combată „homofobia”.