Pagina de facebook „Corupția ucide”, administrată de Florin Bădiță și Angi Șerban, a distribuit un articol nesemnat apărut în Adevărul, în care Patriarhul Daniel era acuzat de „legături cu Securitatea” de dinainte de 1989, pe motiv că dosarul său a fost ars în zilele de 22-23 decembrie 1989.

Articolul din „Adevărul”, nesemnat, nu aduce nicio noutate, ci speculează un facsimil după un document apărut pe siteul anti-clerical „Să fie lumină”. Interesant este că articolul de pe siteul „Să fie lumină” nici măcar nu-l pomenește pe Patriarhul Daniel, subiectul fiind posibila colaborare dintre Arhiepiscopul catolic Ioan Robu și Departamentul Securității Statului (DSS).

Cu toate acestea, autorul neasumat al articolului din „Adevărul” speculează apariția numelui Patriarhului pe lista cu persoane al căror dosar a fost distrus în 1989, folosind sintagma cu conotații negative „legături cu Securitatea”.  În articol nu se precizează despre ce fel de legături este vorba.

Informația despre dosarul distrus al Patriarhului nu este nouă, fiind apărută în mass-media încă din 2007. Atunci, ziarul „Ziua” a publicat „Fericiți cei cu dosarul ars”, în care se menționează soarta dosarului viitorului - pe-atunci, Patriarh. Dar,  întrebați de cei de la Ziua, nici Mircea Dinescu și Dinu Zamfirescu nu pot aduce nici cea mai mică dovadă, fie și indirectă, împotriva PF Daniel. Mai mult, fostul ofițer Ioan Rușan spunea clar că dosarele conțineau referințe la rețeaua sovietică din România, nu erau ale „spionilor” români.  De altfel, PF Daniel a primit verdict de necolaborare cu poliția politică a vechiului regim din partea CNSAS.

Pagina gestionată de Florin Bădiță (FOTO) și Angi Șerban nu s-a încurcat în astfel de detalii și a insinuat că relațiile cu Securitatea l-au pus Patriarh pe PF Daniel. 

„Adevărul” și-a făcut un obicei din a  arunca, periodic, suspiciunea asupra Patriarhului Daniel. Acum trei ani, un alt articol nesemnat îl acuza pe PF Daniel de „blat cu Securitatea”. Cotidianul Adevărul este locul unde foștii și actualii lideri ai serviciilor secrete dau interviuri pe bandă rulantă.

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews