ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miercuri, 22 noiembrie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) a avut loc Simpozionul „Marea Unire - apogeul unei istorii milenare”, eveniment dedicat centenarului realizării Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

Între participanții la discuții s-a numărat și academicianul Răzvan Theodorescu. Acesta a declarat că naționalismul este o doctrină benefică, de care românii ar avea nevoie.

„Naționalismul este doctrina iubirii de patrie, a iubirii de neam. Naționalismul este doctrina lui Titu Maiorescu, Eminescu, Nicolae Iorga sau Constantin Rădulescu-Motru. Unii fac intenționat confuzia între extremism și naționalism. România are nevoie de acel naționalism pozitiv, creator. Noi, la Academia Română, vom organiza o dezbatere pe acest subiect pentru a clarifica lucrurile”, a spus Theodorescu la Radio Trinitas.

Prezent la eveniment, istoricul Ioan Scurtu a precizat că România s-a făurit înaintea unor state europene precum Italia sau Germania.

Acesta a mai spus că elitele românești de-atunci au fructificat contextul internațional, punând Marile Puteri în fața unor fapte împlinite.

„România s-a făurit ca stat înaintea Italiei - Unirea principatelor s-a realizat în 1859, iar Italia s-a constituit în 1861, dar și înaintea Germaniei, care a luat ființă în ianuarie 1871. Românii au avut priorități și asta s-a datorat capacității lor de a fructifica contextul internațional și de a pune Marile Puteri în fața unor fapte împlinite, proprii, neașteptând cadou indicații, instrucțiuni, îndrumări din partea altora, ei înșiși având inițiativa”, a spus profesorul Scurtu.