ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Academicianul Ioan Aurel Pop, Dan Dungaciu, Lucian Croitoru, Vasile Pușcaș, Cristian Pârvulescu, Valentin Lazea, Iulian Chifu se numără printre persoanele nominalizate să facă parte din Comisia prezidențială pentru elaborarea Proiectului de țară.

Pentru această comisie au fost nominalizate 23 de persoane, respectiv zece membri independenți, un reprezentant al Guvernului, câte doi reprezentanți ai formațiunilor și partidelor parlamentare.

Ea a arătat că cele zece personalități care vin în componența comisiei o fac în nume propriu, nu al instituțiilor în care au lucrat sau în care lucrează și au competențe dovedite și experiență în domenii de specialitate. 

Cei zece membri independenți sunt, potrivit Agerpres: Cristian Popa — fost viceguvernator al BNR și fost vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, Dan Dungaciu — sociolog și geopolitician, președinte al Fundației Mării Negre, Ioan Aurel Pop — academician și rector al Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Gabriel Drăgan — profesor universitar la ASE și director general al Institutului European din România, Gheorghe Oprescu — profesor universitar la Universitatea Politehnică București și fost președinte al Consiliului Concurenței, Lucian Croitoru — consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, Vasile Pușcaș — istoric și profesor la Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca și fost negociator-șef al României pentru aderarea la UE, Cristian Pârvulescu — politolog și președinte al Asociației "Pro Democrația", Valentin Lazea — economist-șef al Băncii Naționale a României și Iulian Chifu — fost consilier prezidențial, analist de politică externă și profesor la SNSPA București.

Din partea Guvernului a fost nominalizat Vasile Iuga — senior advisor la PwC.

PSD i-a nominalizat pentru această comisie prezidențială pe deputatul Viorel Ștefan și pe fostul ministru al Fondurilor Europene Marius Nica.

De la PNL în comisie fac parte Ene Dinga — fost ministru al Integrării Europene, cercetător științific la Academia Română și Adrian Ciocănea — profesor universitar la Universitatea Politehnică București și fost ministru al Economiei.

UDMR îi trimite în comisia prezidențială pe europarlamentarul Winkler Gyula și pe deputatul Attila Korodi, fost ministru al Mediului, iar grupul minorităților naționale — pe liderul grupului, Varujan Pambuccian, și pe deputatul Ovidiu Ganț.

ALDE este reprezentat de Cosmin Cristian — fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și de fostul parlamentar Radu Cojocaru, iar PMP, de europarlamentarul Siegfried Mureșan și de Lucian Alexandru Curtu — decan al Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere de la Universitatea Transilvania din Brașov.

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, a anunțat marți că această comisie prezidențială privind Proiectul de țară își va desfășura activitatea la nivelul Administrației Prezidențiale și va fi coordonată de consilierii prezidențiali Leonard Orban și Cosmin Marinescu.

Ea a precizat că, în perioada imediat următoare, va avea loc o primă ședință a acestei comisii, care va fi prezidată de șeful statului, urmând apoi să se reunească lunar.

"Undeva, la mijlocul anului viitor, ar trebui ca această comisie prezidențială să-și încheie activitatea", a precizat Mădălina Dobrovolschi.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews