ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul României și Guvernul Serbiei au semnat un acord privind cooperarea în domeniul apărării, anunță un comunicat al Ministerului Apărării Naționale.

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a efectuat o vizită în țara vecină în 3 și 4 decembrie, iar discuțiile au atins mai multe planuri, precizează sursa citată. Cei doi miniștri ai apărării și-au exprimat convingerea că armatele României și Serbiei își vor spori colaborarea.

„Discuțiile bilaterale au contribuit la dezvoltarea dialogului politico-militar și s-au axat pe subiecte precum situația de securitate din Balcanii de Vest, dezvoltarea relațiilor de cooperare în domenii de interes reciproc, inclusiv în domeniul educației militare și medicinei militare, precum și colaborarea în cadrul inițiativelor regionale. Activitatea a reprezentat o bună oportunitate pentru aprofundarea perspectivelor de dezvoltare a relațiilor bilaterale în domeniul apărării. 

Cu această ocazie, a fost semnat „Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Serbia privind cooperarea în domeniul apărării”, document ce va asigura fundamentul unei cooperări militare intensificate. 

Cei doi oficiali au exprimat convingerea că abordările semnalate pe timpul discuțiilor vor contribui la dezvoltarea cooperării practice între armatele celor două state”, se arată în comunicatul MAPN.

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a spus că „Serbia este unul dintre cei mai buni prieteni ai României și relațiile bilaterale în domeniul apărării sunt menținute și întărite la cel mai înalt nivel, ceea ce este foarte important în contextul actual al provocărilor de securitate din țările vecine”.

La rândul său, omologul sârb, Alexander Vulin, a declarat: „Serbia și România sunt țări prietene și ne exprimăm recunoștința pentru poziția Guvernului și poporului român în ceea ce privește Kosovo și Metohia, dar și pentru procesul de integrare europeană al Serbiei”.

Este interesant de remarcat că vizita demnitarului român la Belgrad se înscrie într-o serie de acțiuni ale Guvernului care au ca țintă îmbunătățirea relațiilor cu țara vecină și cu statele vecine în general. Astfel, în luna octombrie a avut întâlnirea cvadrilaterală de la Varna din Bulgaria, la care au luat parte șefii guvernelor din Bulgaria, România, Serbia și Grecia.

Între cele două evenimente, SRI anunța prinderea și expulzarea unui cetățean sârb, Bratislav Zivkovici, acuzat de spionaj pe teritoriul României. Acțiunea, neanunțată de nimic, a declanșat o reacție la Belgrad, prin vocea șefului Comunității de Informații a țării vecine.

Tot după întâlnirea de la Varna, șeful SRI a ținut un discurs la Timișoara, în care a precizat clar că orientarea externă a instituției este spre Occident, nefiind menționat absolut nimic despre cooperarea regională cu alte state.

Belgradul a fost criticat de mai multe ori de către Departamentul de Stat al SUA, inclusiv pe 24 octombrie de către cunoscutul Hoyt Lee - reprezentantul instituției în relațiile cu România - pentru faptul că preferă să aibă relații atât cu UE, cât și cu Rusia. De altfel, chiar ministrul apărării de la Belgrad, Alexander Vulin, a fost cel care a dat o replică tăioasă reprezentatului SUA, acuzându-l pe Lee „de cea mai urâtâ presiune asupra țării de până acum”.
 
Mai mult. pe 9 decembrie urmează să se deplaseze la Belgrad însuși premierul Tudose, pentru o nouă întălnire cvadrilaterală a celor patru țări balcanice și ortodoxe.
 
În condițiile în care relațiile dintre fostul lider al SRI și actual ambasador al României la Washington sunt de notorietate, este imposibil ca acțiunile Guvernului înspre îmbunătățirea relațiilor cu țara pe care același departament o critică în mod repetat să nu trezească antipatii în cadrul Serviciului Român de Informații.