ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Stemă a României este, începând din 1 ianuarie 2019, acvila încoronată, potrivit unei modificări legislative din 2016, anunță știripesurse.ro

Potrivit sursei citate, Parlamentul a schimbat, în 2016, legea privind stema țării și sigiliul statului astfel: „Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul și ghearele roșii, cu aripile deschise, ținând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”.
Până la data de 31 decembrie 2018, autoritățile publice au avut obligația să înlocuiască stemele și sigiliile existente în prezent cu noul model al acestora. De la 1 ianuarie 2019, nu va mai permisă folosirea stemei României fără acvila încoronată.

În expunerea de motive a proiectului este precizat că readucerea Coroanei de oțel pe capul Acvilei din stema țării are „un rol moral, educativ și demonstrativ”.

Astfel, „coroana de oțel de pe Acvilă din Stema Regatului României a fost turnată din oțelul unui tun turcesc capturat în Războiul de independență din anul 1877 și simbolizează caracterul național, suveranitatea și independența, obținută prin jertfă și lupta străbunilor noștri”

Coroana de Oțel reprezintă coroana regală a României, Regele Carol I optând pentru oțel pentru a simboliza vitejia ostașilor români. Aceasta a fost oferită regelui la Palatul Regal la data de 10 mai 1881, cu prilejul încoronării sale ca Rege și proclamării Regatului României. Coroana a fost purtată și de Regele Ferdinand I la încoronarea sa de la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922. Totodată, Regele Mihai I a purtat Coroana de Oțel când a fost uns Rege în catedrala patriarhală din București la a doua urcare pe tron, la 6 septembrie 1940.