ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Asociației de Heraldică și Vexilologie din Transilvania, Szekeres Attila Istvan, a participat la Congresul Internațional de Vexilologie de la Londra, unde a vorbit despre steagul secuiesc.

Declarațiile apar pe pagina oficială de internet a Consiliului Județean Covasna. Potrivit sursei citate, Dieta Transilvaniei a dispus încă în anul 1659, ca soarele și semiluna să fie simbolul secuilor, iar mai târziu aceste simboluri au apărut și în stemele comitatelor din Ținutul Secuiesc.

După 1989, Kónya Ádám, unul dintre vicepreședinții Consiliul Național Secuiesc, fostul director al Muzeului Național Secuiesc, a conceput o stemă, un drapel și un steag de război (gonfalon) pentru Consiliul Național Secuiesc care a fost folosit de mai multe persoane cu ocazia unor sărbători sau manifestații de protest, exprimând, pe de o parte, aspirațiile de autonomie,  iar pe de altă parte identitatea secuiască. Mai mult, acesta a fost arborat nu doar pe clădiri private, ci și pe clădiri publice. Pe acest steag, în loc de soare figurează o stea cu opt colțuri.

„Steagul a avut și are și în zilele noastre o largă răspândire sub această formă și, pentru că folosirea acestuia este interzisă și în prezent, apar din ce în ce mai multe steaguri. Steagul secuiesc a fost arborat, în luna februarie 2013, pe Parlamentul Ungariei, ca simbol al solidarității naționale. România a obiectat față de acest lucru. În luna septembrie 2016, cu ocazia vizitei efectuate în Ținutul Secuiesc, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a primit cadou un steag secuiesc, mai mult, s-a făcut și o fotografie în care acesta apare ținând un steag secuiesc împreună cu mai mulți lideri locali, fotografie care a apărut și în presă, fapt pentru care a izbucnit un nou scandal diplomatic. Menționez faptul că pe steagul făcut cadou ambasadorului SUA, lângă semilună, apare în mod corect soarele. În fine, subliniez că steagul folosit inițial de către Consiliul Național Secuiesc ca simbol al identității și larg răspândit în ciuda interdicțiilor de folosire impuse deținătorii puterii, în prezent, a devenit un simbol al identității și al luptei pentru obținerea autonomiei de către comunitatea de etnie maghiară din România”, a spus Szekeres Attila István.