ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adrian Năstase a vorbit despre situația din PSD și spune că o departajare între Guvern și partid ar fi falimentară pentru că ar fi foarte greu ca Executivul să funcționeze fără sprijin politic.

Totodată, Năstase și-a exprimat speranța că se va găsi o soluție inteligentă pentru a se depăși acest moment.

„Ar fi foarte greu și eu consider în continuare că soluția aceasta de departajare între partid și guvern - care a fost sugerată de unii lideri politici din România, dar în care eu n-am crezut niciodată - iată, se dovedește încă o dată falimentară. Pentru diverse rațiuni. Obiective și subiective", a declarat Adrian Năstase, potrivit știripesurse.

De asemenea, Năstase a precizat că el nu s-a confruntat cu astfel de probleme în timpul mandatului pentru că a fost în același timp și premier și președinte de partid.

„Și în multe țări din lume aceasta este formula folosită. Din anumite motive, Liviu Dragnea n-a putut să fie prim-ministru și poate că soluția cea mai simplă ar fi fost abordarea cu un anumit curaj a soluției pe care, într-un anumit fel, a sugerat-o Curtea Constituțională, chestiunea aceea din lege care interzicea primului-ministru să aibă o condamnare penală și care nu există pentru candidații la Președinție sau candidații la Parlament, așa cum a spus Curtea Constituțională, este o chestiune care nu ține de constituționalitate, ci de legalitate. Sau, cu alte cuvinte, Parlamentul poate oricând să modifice acest text. În aceste condiții, Liviu Dragnea ar fi putut să fie prim-ministru și dispărea această dihotomie, această despărțire, această divizare, acest clivaj între partid și guvern", a spus Năstase.

Întrebat dacă nu este prematură o evaluare a actualului Cabinet după doar șase luni de mandat, Năstase a răspuns că nu poate judeca aceste lucruri, dar că trebuie acceptat că „lucrurile se schimbă".

„Eu nu pot să judec lucrurile acestea, dar mi s-a părut că această considerare a Programului de guvernare ca având forță absolută, aproape mitologică și formulă sacrosanctă... (...) Nici Biblia n-a rămas un text fix, Vechiul Testament a fost completat cu Noul Testament. Deci, lucrurile se schimbă și în țară și în exterior. Dacă e nevoie, Parlamentul poate să accepte, dând un vot de încredere, o modificare a Programului de guvernare, cum s-a mai întâmplat. Deci, eu cred că oricine ar înțelege anumite modificări, dacă este cazul, la Programul de guvernare. Așa încât a rămâne fixat în acest program mi se pare contraproductiv. În ceea ce privește activitatea miniștrilor, n-am urmărit-o cu foarte mare atenție, așa că nu pot să comentez lucrurile astea", a mai spus Năstase.