Adrian Năstase a comentat protestele din ultimele luni și a spus că „este o încercare de decredibilizare a parlamentarismului pentru a se crea o formulă de anarhie”. El spune că "ceea ce se întâmplă acum se leagă și de felul în care Iohannis își pregătește un al doilea mandat”. El l-a criticat foarte dur pe actualul președinte: „Iohannis nu e mediator cu presa, ci cu puterile statului”.

„Trebuia să îi invite la Cotroceni pe oamenii ăștia care se ocupă cu schimbările legilor. Relația președintelui este cu premierul, nu cu miniștrii individual. Transmiteți-i pe surse președintelui care au fost modificările operate în sistemul juridic în Polonia și care sunt cele din România. Este deplasat să faci comparație între cele două. Faptul că se duc de la noi tot felul de procurori ceașiști să vorbească România de rău în Occident asta este altă discuție”, a comentat fostul premier, făcând aluzie la faptul că președintele a spus la o întâlnire informală pe care a avut-o cu presa că riscăm să avem soarta Poloniei din cauza modificărilor din legile justiției și că Tudorel Toader îl evită.

Fostul premier este de părere că România nu mai poate funcționa în actuala forma de guvernământ, cu o republică semiprezindețială. 

„Funcționarea branșei executive a statului a ajuns într-un punct în care lucrurile nu mai pot evolua. Este foarte clar că acest executiv bicefal, Președinte-Guvern, nu mai are cum să funcționeze. Eu aș propune o formulă de republică prezindențială după modelul aliaților noștri americani. Avem din 2005 republica procurorilor și este evident că nu funcționează, așa că eu cred că trebuie lansată această dezbatere a formei de guvernământ”, a spus Adrian Năstase.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews