ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adunarea Generală a ONU a aprobat, formal, adoptarea Pactului Global pentru Migrație, informează Agenția Reuters, citată de The New York Times.
 
Inițiatorii documentului consideră că acest text va ajuta la sporirea cooperării globale în privința migrației, dar Statele Unite, Israelul, Ungaria, Cehia și Polonia se opun Pactului.

La votul din 19 decembrie, rezoluția care consfințea adoptarea Pactului a fost a adoptată cu 152 de voturi favorabile, în timp ce 5 voturi au fost împotrivă (Cehia, Ungaria, Israel, Polonia și SUA) și 12 s-au abținut. Printre țările care s-au abținut de la vot s-a numărat și România. Practic, un vot de facto, împotrivă, dat fiind faptul că abținerile se trec în contul taberei „contra”.

Alte 24 de țări nu au votat deloc.
 
În cuvântul său, reprezentantul României la ONU a spus că deși pactul nu este obligatoriu și nu creează noi drepturi ale omului, în contextul opiniilor divergente ale membrilor Uniunii Europene, consideră că este mai bine ca delegația Țării noastre să se abțină de la vot.

Reprezentantul Bulgariei a afirmat că deși Pactul are câteva principii valide, acesta conține câteva prevederi care pot fi supuse interpretărilor. Acesta a exemplificat cu propunerea privind „liberalizarea vizelor”, precum și cu termenul de „migranți noi sosiți”, care pot lăsa loc de interpretări și pot duce la scăderea controlului asupra migrației.  În acest sens, a spus el, Bulgaria nu poate adera cu totul la anumite angajamente, dar va rămâne implicată în găsirea unei soluții comprehensive și echilibrate asupra problemei migrației.

Pe 10-11 decembrie, în Maroc, 164 de țări au semnat acest pact, între ele și România. Țara noastră nu a fost reprezentată la nivel înalt. Pactul a fost criticat de către politicienii conservatori, care consideră că acest document va favoriza migrația din Africa și țările arabe spre Europa. Documentul a fost susținut de Marile Puteri europene, inclusiv de către Rusia.

În România au avut loc cinci proteste împotriva adoptării de către România a acestui Pact, demonstrații care au culminat cu manifestația de duminică, 16 decembrie, la care au participat peste 2.000 de persoane.  Un sondaj de opinie realizat în decembrie arăta că peste 60% dintre români se opun primirii migranților.