ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) a publicat recent o prognoză privind alegerile din 2024 pentru Parlamentul European, în care constată un viraj accentuat a preferințelor alegătorilor din UE spre partidele de dreapta naționaliste eurosceptice.

„Alegerile pentru Parlamentul European din 2024 vor înregistra o orientare majoră spre dreapta în multe țări, partidele populiste de dreapta radicală câștigând voturi și locuri în întreaga UE, în timp ce partidele de centru-stânga și verzi pierd voturi și locuri”, se menționează în prognoză.

Populiștii antieuropeni ar putea ajunge în fruntea sondajelor în nouă state membre (Austria, Belgia, Republica Cehă, Franța, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia și Slovacia) și să ocupe locul al doilea sau al treilea în alte nouă țări (Bulgaria, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Portugalia, România, Spania și Suedia).

Conform prognozei ECFR, aproape jumătate dintre mandate (aproximativ 49%) vor fi ocupate de europarlamentari din zona „populistă”, „radicală” sau „antieuropeană”. Iar principalele grupuri politice centriste din PE – Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta, Partidul Socialiștilor și Democraților (S&D) de centru-stânga, grupul centrist Renew Europe (RE) și Verzii (G/EFA) – vor pierde mulți eurodeputați.

Astfel, potrivit predicției, în cadrul Parlamentului European, ar putea apărea pentru prima dată o coaliție de dreapta populistă formată din creștin-democrați, conservatori și europarlamentari de „dreapta radicală”.

Acest „viraj brusc către dreapta” va avea probabil consecințe semnificative asupra politicilor la nivel european, ceea ce va afecta orientările în politica externă a UE, în special în ceea ce privește chestiunile de mediu, unde noua majoritate se va opune acțiunilor UE de „combatere a schimbărilor climatice”, mai menționează predicția.

„Principalii câștigători în alegeri vor fi cei din dreapta populistă. Principalul câștigător va fi grupul de dreapta radicală Identitate și Democrație (ID), care ne așteptăm să câștige 40 de locuri și, cu aproape 100 de europarlamentari, să devină al treilea grup ca mărime în noul Parlament.

De asemenea, anticipăm că grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) va câștiga 18 locuri. Și, dacă Fidesz din Ungaria (care ne așteptăm să câștige 14 locuri) decide să se alăture ECR în loc să rămână alături de europarlamentarii neafiliați, ECR ar putea depăși RE și ID și să devină al treilea grup ca mărime.

Ne așteptăm ca grupurile ECR și ID să reprezinte împreună 25% dintre europarlamentari și să aibă mai multe locuri la un loc decât PPE sau S&D pentru prima dată.” - se mai menționează în prognoză.

ECFR prezice pierderi semnificative de locuri pentru PPE în Germania, Italia, România și Irlanda, dar câștiguri semnificative în Spania. Se estimează că S&D va pierde multe locuri în Germania și Olanda și va câștiga cele mai multe locuri în Polonia. De asemenea, se așteaptă ca RE să piardă cele mai multe locuri în Franța și Spania și să obțină cele mai multe în Cehia și Italia.

Se mai așteaptă ca ECR să obțină multe locuri în Italia, ca urmare a faptului că partidul Frații Italiei (FdI) a ajuns una dintre cele mai mari delegații din Parlamentul European (cu 27 de locuri). Modelul ECFR mai prevede că ECR va pierde locuri în Polonia și va câștiga cele mai multe locuri în România și Spania, pe lângă Italia. De asemenea, ID va pierde multe locuri în Italia, odată cu declinul Lega, dar aceste pierderi vor fi compensate de câștiguri semnificative în Franța, Germania, Olanda, Polonia, Portugalia, Bulgaria și Austria.

Principalul rezultat al alegerilor în multe state membre va fi succesul partidelor populiste anti-establishment. Partidele populiste probabil vor câștiga cel puțin 6% din voturi în 2024.