ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Stelele s-au aliniat perfect pentru candidatul independent George Simion. Acesta va ajunge cu siguranță europarlamentar dar putem spune că acest lucru se datorează în mare măsură și a unei conjuncturi istorice favorabile. 

În primul rând George Simion nu are absolut nici un contracandidat de pe poziția de independent. Dacă la alegerile de data trecută au fost mai mult 7 candidați independenți la europarlamentare la momentul de față nu sunt mai mult de 3: George Simion, Carmen Tudoran și  Peter Costea. 

Dacă Carmen Tudoran vine în spate cu mesajul asociațiilor ce militează pentru construirea de autostrăzi în Moldova, George Simion vine în plus cu un mesaj puternic naționalist, dar total diferit față de partidele politice: interzicerea exploatării de suprafață de la Roșia Montană, oprirea defrișărilor ilegale și interzicea exportului de material lemnos, exploatarea resurselor de gaz și petrol în interesul Românilor.

Dar cel mai important mesaj dus de către George Simion este cel al unității tuturor românilor, a continuării marelui proiect inițiat de înaintași prin Mica Unirea din 1859: un singur stat Românesc pentru toți Românii. Ori unirea dintre România și Republica Moldova prezintă o puternică susținere publică, 3 din 4 români fiind favorabili acestui proiect. Acest lucru îi aduce beneficii de imagine lui George Simion cunosc fiind ca și reprezentant al mișcării unioniste.

George Simion se bucură la moment de cea mai mare notorietate din rândul candidaților independenți, și așa puțini. Marele său avantaj este faptul că nici un alt candidat independent nu poate acumula voturile celor care doresc să voteze împotriva sistemului politic actual.  Dacă data trecută a fost Mircea Diaconu, de această dată el are cea mai mare notorietate. În cazul în care ar fi existat un astfel de candidat atunci ar fi avut o mare problemă.
O altă situație care îl avantajează o reprezintă inexistența unei persoane sau formațiuni politice care să răspundă electoratului de pe filonul naționalist. Ori PSD, PNL sau USR cu siguranță nu prezintă credibilitate în fața acestor români. Practic la moment toate energiile naționaliștilor români, nu puțini la număr, se îndreaptă exclusiv spre George Simion, candidat independent ce reflectă perfect cerințele acestui tip de electorat.

Mai există o bună parte dintr români total nemulțumiți de actualul sistem politic, de actualele partide politice, identificate ca fiind profund corupte. În general acest electorat nu se prezintă la vot, dar pare că, conform agitației de pe rețelele de socializare, că George Simion a depășit stadiul de candidat independent el devenind un fenomen, o reflexie a nemulțumirii populației. Este foarte probabil ca partidele politice să fie puternic lovite în imagine de numărul mare de voturi pe care le va lua acest candidat. Va fi o surpriză de proporții, dar așa s-a întâmplat recent și în Slovacia și în Ucraina, unde candidați considerați out-sideri au reușit să se impună și să ocupe funcția de președinte. Ori se pare că fenomenul începe să devină unul cel puțin regional.

Susținere puternică are George Simion și din diaspora. Românii plecați departe de casă în general capătă un puternic caracter naționalist. Ori PNL și PSD sunt considerate partide vinovate de eșecul de după revoluție, în timp de USR refuză să ducă un mesaj național, imaginea sa fiind aceea de partid globalist. 

Ori George Simion vine să răspundă la toate aceste nevoi electorale.

Cel mai probabil acesta este și motivul pentru care candidatul independent a reușit să strângă cele peste 100 000 de semnături și să le și valideze în ciuda faptului că a avut nu mai puțin de 5 contestații.
Pe 26 mai rămâne să vedem ce se va întâmpla și dacă România va avea un independent naționalist în Parlamentul European, în condițiile în care alți iau partide.

Editorial scris pentru ActiveNews de Marius Lulea, un cunoscut analist politic, scriitor al cărților „De ce nu iubim Rusia”, „Basarabia e România”, „Mari momente din istoria Românilor” și „Controverse. Mareșal Ion Victor Antonescu”.