ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Manfred Weber, șeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicției privind motoarele cu combustie. 

Dreapta reconfigurată nu a pierdut timpul și a tras primul foc de armă asupra pachetului emblematic de legi ecologice al UE, Green Deal, la câteva minute după ce și-a proclamat victoria, duminică seara, în alegerile europene, scrie POLITICO, citat de stiripesurse.ro

În vizor este Interzicerea din 2035 a vânzării de autovehicule cu motoare cu combustie internă - un pilon central al planului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pe șoselele Europei, prevăzut în cadrul "Green Deal". Acesta a fost primul lucru menționat de Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE), grupul de centru-dreapta, care a obținut cele mai multe locuri în Parlamentul European în urma alegerilor.

Weber a declarat pentru POLITICO că interdicția a fost o "greșeală", promițând că grupul său va discuta despre anularea acesteia în "zilele următoare".

Este o situație complet răsturnată față de precedentele alegeri europene din 2019. Acum, planurile istorice ale UE de a limita încălzirea globală sunt atacate, după alegeri în care partidele de dreapta au crescut în popularitate, în timp ce Verzii europeni s-au prăbușit.

UN GREEN DEAL MAI PUȚIN RESTRICTIV

Peter Liese, liderul legislativ al PPE în domeniul climei, a declarat pentru POLITICO că rezultatele alegerilor au confirmat viziunea partidului său pentru un "Green Deal" mai puțin restrictiv.

"Va trebui să facem unele ajustări. Interzicerea motoarelor cu combustie - aceasta trebuie să dispară", a spus el.

Un alt domeniu critic va fi agricultura, pe care PPE a promis să o protejeze de o reglementare mai agresivă în domeniul climei.

Totuși, nu va fi atât de ușor. Anularea interdicției privind autovehiculele ar contrazice direct candidatul principal al PPE, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a introdus interdicția și a susținut-o în campania electorală pentru un al doilea mandat de cinci ani în fruntea executivului UE. De asemenea, orice măsură de eliminare a legii ar declanșa un război total cu partidele de stânga care au susținut această măsură, menționează POLITICO.

Un lucru este acum sigur, potrivit lui Liese: "Nu vor mai fi luate decizii fără PPE".

CU FRÂNA PUSĂ

La rândul său, Alexandr Vondra, un eurodeputat ceh care a lucrat la legislația privind clima pentru grupul radical de dreapta Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), a declarat că politica în domeniul climei va deveni mai "realistă" în următorii cinci ani.  "Dacă aș compara elaborarea politicilor privind Green Deal cu conducerea unei mașini, mă aștept ca noul Parlament European să folosească și volanul sau pedala de frână, nu doar pedala de accelerație", a spus el.

Pascal Canfin, un eurodeputat francez centrist care a fost președintele Comisiei de mediu a Parlamentului în ultima legislatură, a insistat că alegerile nu au produs "o majoritate pentru a desființa Green Deal".

Alții nu au fost însă atât de siguri, potrivit POLITICO.  "Green Deal nu este mort. Dar va trebui să vedem ce ne vor aduce următoarele săptămâni", a declarat Michael Bloss, un eurodeputat verde german. "Dacă există majorități în care sunt implicate partide de dreapta, o revenire (asupra acestei politici) este o posibilitate", a recunoscut el.

VERZII, ÎN CĂDERE LIBERĂ

Duminică, la petrecerea de observare a alegerilor de la Bruxelles organizată de Verzi în noaptea alegerilor, în sală s-a făcut liniște când au apărut primele rezultate din Germania. Partidul a alunecat de pe locul doi pe patru, cu mult în urma partidului de dreapta Alternativa pentru Germania.

Germanii au indicat pacea, securitatea socială și imigrația ca fiind aspectele decisive pentru comportamentul lor de vot. Schimbările climatice, care au ocupat primul loc în 2019, au coborât pe locul patru.

În Franța, Verzii au fost aproape de eliminarea completă din Parlament, oscilând în jurul pragului de 5 procente necesar pentru a obține un loc în Parlamentul European. La petrecerea de monitorizare a Verzilor de la Bruxelles, oamenii au izbucnit în urale și aplauze când au apărut sondajele din Franța - un moment revelator, având în vedere că sărbătoreau o amânare a execuției, nu o victorie, scrie POLITICO.