ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alina Mungiu-Pippidi, unul dintre liderii platformei „România Curată”, dezvăluie în ultimul său articol că legile justiției pe care actuala putere dorește să le schimbe au fost impuse de „societatea civilă” pe care o reprezintă chiar ea și de politicieni precum Monica Macovei sau Cristian Diaconescu.

Mungiu afirmă că scopul acestor legi a fost să „elimine treptat pe oamenii cu probleme și să-i înlocuiască treptat cu o altă clasă politică”.

„Conflictul din 2017 este datorat unei discordanțe dintre legislația noastră anticorupție, băgată pe gîtul politicienilor de generația noastră, activiștii integrării europene din anii două mii (Cristi Diaconescu, Monica Macovei, societate civilă), cu ajutorul și sub presiunea UE, înainte de integrare, cînd aceștia nu aveau curajul să se opună pentru că intrarea României în EU era pusă sub semnul întrebării, și practicile clasei politice. Această legislație lovește în întreaga clasă politică și administrativă din România, dovadă miile de conflicte de interese și incomtabilități din justiție și miile de condamnări de pe Harta corupției de pe situl România curată. În mod normal, în acești 12-13 ani de la primele legi anticorupție ar fi trebuit ca justiția plus alegerile să elimine treptat pe oamenii cu probleme și să-i înlocuiască treptat cu o altă clasă politică. DNA a băgat în închisoare mai mult de jumătate din baronii locali, dar evoluția nu a avut loc, pentru că aceștia au reușit să transmită puterea unor apropiați sau membri ai familiei”, a afirmat Alina Mungiu la TVR.

De asemenea, Mungiu susține că legislația anticorupție este un instrument care poate fi lesne instrumentalizat.

„Dacă eu vă torn că mă enervați că vă puneți mașina pe locul meu de parcare, atunci este instrumentalizare, așa cum oamenii se turnau la Securitate pe vremea lui Ceaușescu. Și când corupția e generalizată, practic cam ai cum să-i iei pe fiecare, în acest moment și mai contează numai ordinea în care îi iei, iar asta e manipulată”, a spus ea.

 

În ceea ce privește manifestațiile, Mungiu susține că acestea sunt mereu infiltrate, deturnate și folosite.

„Începînd cu decembrie 1989, manifestațiile la noi, dat fiind că participanții sunt neasociați, nu se cunosc între ei și nici ce se întâmplă prea bine sunt mereu infiltrate, deturnate și folosite. Lumea să se întrebe de ce nici o organizație cunoscută nu organizează ce e în Victoriei, și cum de spontan fostul meu șofer ajunge purtătorul de cuvînt, care face legătura între manifestanți, PNL și USR, ca să nu mai vorbesc de actori mai puțin vizibili? Dat fiind că eu știu în cîte partide a fost el și că nu are legătură cu hipsterii îmi vine greu să cred altceva decît că spontaneitatea unora e la greu folosită de alții. Am primit reproșuri că de ce i-am lăsat pe manifestanți pradă serviciilor și mercenarilor, nu i-am lăsat noi, și societatea civilă instituționalizată e solidară cu manifestanții, dar nu cu manipulatorii lor”, a declarat fosta șefă a știrilor TVR pe vremea lui Emil Constantinescu.