ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasada Rusiei în România a postat vineri seară, pe pagina proprie de Facebook, un „comentariu pentru presă”, în replică la declarațiile făcute joi de Principesa Margareta cu ocazia unei recepții date de la Palatul Regal, în onoarea Corpului Diplomatic acreditat la București. Pe diplomații ruși i-au deranjat opiniile exprimate de Custodele Coroanei României despre securitatea regiunii Mării Negre, în care atât NATO, cât și Federația Rusă, își exercită influența. 

„Concluziile și rețetele propuse s-au dovedit a fi dureros de primitive și ușor de recunoscut”, consideră Ambasada Rusiei în comunicatul publicat pe social media, acuzând-o pe M.S. Margareta că prezintă anumite realități doar din perspectiva propagandei occidentale, acreditând știrile false ca realități istorice și făcând din Rusia „principalul vinovat al tuturor necazurilor și problemelor”.

Temele sensibile care i-au deranjat pe diplomații ruși sunt războiul ruso-georgian din 2008, implicarea militară a Federației Ruse în Siria, anexarea Crimeei și alimentarea războiului separatist din estul Ucrainei.

Cel mai deranjant amănunt este referirea la peninsula Crimeea, unde administrația pro-rusă a organizat în 2014 un referendum de independență față de Ucraina și de unire cu Federația Rusă, câștigat cu 95% voturi pentru, din opțiunile exprimate de participanți. Astfel de referendumuri au mai fost însă organizate și în Transnistria sau în alte regiuni separatiste din spațiul ex-sovietic, dar rezultatul lor nu a fost recunoscut de comunitatea internațională, alta decât cea rusă.
 
Cu toate acestea, Ambasada Rusiei la București consideră referendumul din Crimeea un act democratic incontestabil, în timp ce NEAGĂ validitatea deciziilor adunărilor reprezentative de la Cernăuți, Chișinău și Alba Iulia din 1918, care au exprimat voința poporului de unire a Bucovinei, Estului Moldovei și întregului Ardeal, cu Regatul României. Prin aceste declarații, Rusia neagă indirect suveranitatea și integritatea teritorială a României, la 101 ani de la Marea Unire.

Mesajul Ambasadei Rusiei la București a stârnit deja circa o sută de comentarii pe social media, precum și reacții aprinse în societatea românească.

Deputatul Daniel Gheorghe (PNL) a postat luni pe pagina lui de Facebook un mesaj în care îi solicită ambasadorului Federației Ruse la București să își ceară public scuze pentru declarațiile pe care el le consideră aparținând stilului agresiv al propagandei sovietice. 

„Ambasada Rusiei la București comite, pe pagina sa de "feisbuc", un atac absolut trivial și lipsit de orice minimă decență diplomatică la adresa MS Margareta, Custodele Coroanei Române. Cred că ambasadorul Federației Ruse are obligația de a-și cere public scuze pentru această nouă ieșire demnă de limbajul sovietic și de stilistica agresivă propagată cândva de Rusia comunistă. În rest, ceea ce nu este de mirare este faptul că Rusia se înțelege de minune cu cei care mizează pe corectitudine politică și pe relativism, în schimb se arată tare insolentă în fața unui discurs cu adevărat Național și în acord cu adevărul istoric precum cel pe care îl vedem tot mai des, iar asta ne bucură deosebit, la MS Margareta a României”, a scris deputatul Daniel Gheorghe (PNL), luni, pe Facebook.