ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a declarat că principalul obiectiv al mandatului său este acela de a adânci parteneriatul americano-român.

" Cred că principala prioritate pe care nu ezit s-o anunț de fiecare dată și pe care cred că am început s-o pun în practică este legată de adâncirea cooperării în cadrul parteneriatului strategic pe niște dimensiuni care prezintă mult mai mult potențial după părerea mea. În primul rând, vorbesc de dimensiunea economică, dar și de cea culturală, educațională, cooperarea în domeniul inovației și științei", a spus el într-un interviu acordat Agerpres.

Fostul șef al SRI a precizat că dorește ca parteneriatul să fie cel mai puternic din această regiune.

"Știm foarte bine că, din punct de vedere al securității și al cooperării militare și politice, lucrurile stau foarte bine, deși și aici, după părerea mea, mai ales având în vedere evoluțiile complexe din regiunea noastră, comunicarea trebuie să se intensifice cu decidenții și factorii americani pe aceste probleme de securitate regională.

Dar, revenind, este ambiția mea ca acest parteneriat să fie cel mai puternic parteneriat al Statelor Unite în regiunea noastră și el să se reflecte în toate dimensiunile sale, pe care le-am menționat, în special în cea economică", a afirmat el.

În ceea ce privește scutul anti-rachetă, George Maior a spus că această instalație militară americană din România este una defensivă, nu îndreptată împotriva unei țări anume.

"Din păcate au existat declarații destul de dure privind dezvoltarea scutului antirachetă din România fără a fi înțeles încă faptul că acest scut este unul defensiv și care dorește să realizeze o tratare a acestor riscuri neconvenționale legate de rachetele balistice, nefiind desigur orientat împotriva unui stat.

Eu cred că este vorba în continuare de retorică, de politică. Pe de altă parte, din punct de vedere al modului în care se realizează acest program de dislocare pe teritoriul României a scutului antirachetă, lucrurile merg foarte bine. Așteptăm declararea sa ca operațională la sfârșitul acestui an și, la începutul anului viitor, probabil înaintea summitului NATO de la Varșovia, inaugurarea oficială a scutului antirachetă de la Deveselu, cu prezență semnificativă din partea Administrației americane la acest eveniment important strategic", a spus Maior.