ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a sugerat, într-un interviu acordat TVR, că sistemul antirachetă ar putea avea încărcătură nucleară.

Ambasadorul a sugerat că sistemul antirachetă de la Deveselu ar putea avea încărcătură nucleară, „așa cum a spus și președintele nostru", în ciuda dovezilor prezentate atât de SUA, cât și de România, care susțin că acest sistem nu poate adăposti arme nucleare.

„Această complicare a relațiilor, dacă vreți, nu e legată numai de scutul de la Deveselu sau de planurile NATO în regiune. Ele au început acum 20 de ani. Înțelegerea Moscovei cu Washingtonul a fost foarte simplă: am fost împotrivă amplasării sistemului antirachetă de la Deveselu. Principalul pretext pentru amplasarea sistemului, amenințarea nucleară iraniană, nu mai există. A dispărut motivul pentru crearea sistemului”, a spus Valeri Kuzmin. În plus, diplomatul a afirmat că Moscova „nu crede în declarațiile NATO".

La începutul lunii iunie, președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Valeri Kuzmin, fost șef al misiunii diplomatice ruse în Republica Moldova, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în România, prin decret prezidențial.

Valeri Kuzmin, diplomat de carieră, a absolvit Institutul de Relații Internaționale din Moscova MGIMO și activează în cadrul Ministerului de Externe al Rusiei din 1975. Între 2007 și 2012, Kuzmin a deținut funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Rusiei în Republica Moldova.