ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadorului Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, a fost convocat marți la Ministerul Afacerilor Externe, după ce vineri, 22 noiembrie, Ambasada Rusiei la București postase pe pagina proprie de Facebook un „comentariu pentru presă” în care critica declarațiile făcute cu o zi înainte de Principesa Margareta, cu ocazia unei recepții desfășurate la Palatul Regal în onoarea corpului diplomatic acreditat la București. În comentariul Ambasadei Rusiei se regăseau remarci dure la adresa Custodelui Coroanei României și a politicii duse de România în cadrul NATO, precum și interpretări istorice care neagă validitatea Marii Uniri de la 1918 în ce privește Transilvania, Bucovina și Basarabia. 

Ministerul Afacerilor Externe a publicat marți seară pe pagina web a instituției un comunicat în care subliniază „caracterul inacceptabil al poziționărilor misiunii diplomatice ruse”.  

„Având în vedere recentele postări ale Ambasadei Federației  Ruse la București pe rețelele de social media, inclusiv cu privire la interpretări ale istoriei României, în contextul discursului Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, la Seara regală a Corpului Diplomatic, la 21 noiembrie 2019, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus ca ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, sa fie chemat astăzi, 26 noiembrie 2019, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut loc o discuție la nivel de director general.

În acest context, partea română a subliniat caracterul inacceptabil al poziționărilor misiunii diplomatice ruse și a reiterat importanța evitării retoricii neconstructive și necesitatea menținerii discursului public în limitele uzanțelor diplomatice pentru evitarea unui impact negativ asupra relațiilor bilaterale.

Partea română a reiterat apelul pentru discutarea trecutului istoric în cadrul formatelor instituționale specifice. De asemenea, a evidențiat importanța unor abordări pragmatice, fundamentate pe respectul principiilor și normelor de drept internațional, în măsură să contribuie la promovarea unor relații constructive între state, precum și importanța respectării valorilor și simbolurilor fiecăruia”, se arată în comunicatul emis de MAE român marți, 26 noiembrie.

Ambasada Rusiei în România publicase vineri pe Facebook un „comentariu pentru presă” intitulat „Despre fobiile istorice și geopolitice ale Custodelui tronului românesc”, în replică la discursul susținut cu o zi înainte de Principesa Margareta la „Seara Corpului Diplomatic acreditat la București”. 

„În spiritul celor mai grave fobii istorice cultivate încă în „Vechiul Regat” și cu nimic mai prejos decât standardele industriei de mainstream occidentale ce produce fake news, știri false, Custodele Coroanei a decis să probeze „mantaua de strateg geopolitic”, care are grija securității și bunăstării nu doar a propriului stat, ci și cel puțin a unei jumătăți din Eurasia și a întregului spațiu euro-atlantic. Din păcate, în comparație cu grandiozitatea planului, concluziile și rețetele propuse s-au dovedit a fi dureros de primitive și ușor de recunoscut.

Rusia a fost numită fără ambiguitate drept principalul vinovat al tuturor necazurilor și problemelor, și ale ei „atacuri la securitatea și bunăstarea popoarelor” au fost catalogate în mod categoric, ce nu permite nicio obiecție. Cu regret suntem nevoiți să constatăm că toate acestea se bazează pe fake news-urile deja menționate, pe care propaganda NATO le infiltrează zilnic în mintea oamenilor de rând și este dispusă deja să le prezinte drept un adevăr și fapte istorice aproape incontestabile. (...)

Situația este chiar și mai gravă cu faptele din cugetările Custodelui Coroanei despre Ucraina, în special în contextul Marii Uniri a României din 1918 menționate anterior în discurs. În Crimeea, care astăzi face parte din Rusia, a avut loc un referendum democratic, în cursul căruia aproximativ 95% dintre participanți s-au pronunțat în favoarea independenței și reunificării cu Rusia. Fapte similare, cu privire la Transilvania, Basarabia sau Bucovina unite cu România în anii 1917-18, nu sunt cunoscute în știință istorică obiectivă. (...)

O reacție de sinceră surprindere și regret o generează și faptul că reprezentanta a celor "cinci generații" ale familiei regale a României, popoarele căreia au parcurs un drum lung luptând pentru independența de jugul străin, pentru credința lor, pentru drepturile culturale și lingvistice, nu este capabilă să înțeleagă motivele populației din Ucraina de Est (Donbass), forțată, în fața terorii neo-naziste, să pună mâna pe arme pentru a proteja memoria istorică a strămoșilor săi glorioși, propria cultură și limbă maternă” sunt doar o parte din afirmațiile discutabile făcute de Ambasada Rusiei la București pe social media. Textul integral poate fi citit pe pagina de Facebook a instituției. 

În cadrul discursului susținut joi de Principesa Margareta la Palatul Regal, în fața membrilor corpului diplomatic acreditat la București, despre care ActiveNews a relatat aici, Custodele Coroanei României s-a referit, printre altele, la situația de securitate din regiunea Mării Negre, din perspectiva NATO, și la consecințele pactului Molotov-Ribbentrop, în virtutea căruia URSS a stabilit ca zone de interes ale sale Basarabia și Nordul Bucovinei, aflate la acea dată în componența Regatului României. 

„În urmă cu câteva luni, România și-a unit mâinile cu Polonia și Statele Baltice la 80 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, acel odios tratat semnat de dictaturile ucigașe ale secolului al XX-lea. De asemenea, susținem cu toată inima eforturile actuale ale NATO de a stimula apărarea aliaților noștri baltici; securitatea lor rămâne securitatea noastră. Salut și contribuțiile aliaților noștri în apărarea României. Dar mă întreb doar dacă facem destul, având în vedere problemele cu care ne confruntăm în Ucraina și în jurul Mării Negre. Permiteți-mi să vă reamintesc: toate atacurile Rusiei asupra securității noastre, de la atacul asupra Georgiei din 2008 până la atacul asupra Ucrainei din 2014 și intervenția militară rusă în Orientul Mijlociu în 2015 s-a întâmplat în partea noastră a lumii, în jurul a ceea ce obișnuia să fie numit „flancul sudic” al NATO. Am sporit bugetele noastre de apărare și vom continua în acest sens. Dar cu toții ar trebui să rămânem fideli principiului nostru cardinal potrivit căruia securitatea europeană este indivizibilă; aceasta este lecția pe care am învățat-o din ororile secolului trecut” este, probabil, afirmația principesei Margareta care a deranjat Ambasada Rusiei la București.

Discursul integral al Custodelui Coroanei României poate fi lecturat pe pagina web a Familiei Regale.