ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Expoziția „Minoritatea germană din România - Trecut și prezent în Europa unită" a fost vernisată marți, la Palatul Suțu din Capitală, în prezența ambasadorului Germaniei la București, Werner Hans Lauk, care a apreciat că această comunitate este „o punte de legătură" între cele două țări.

 Ambasadorul a apreciat că minoritatea germană din România este exemplul unei "integrări" reușite. „Minoritatea germană în România reprezintă, așadar, un exemplu al unei integrări, și nu asimilări, reușite. Fiindcă oferta de integrare s-a întâlnit cu disponibilitatea de integrare și cu dorința de integrare. (...) Minoritatea germană nu doar că a reușit de-a lungul secolelor să își păstreze identitatea culturală, ci a permis și societății majoritare să participe la bogatul său patrimoniu cultural", a adăugat diplomatul.

În acest sens, expoziția de la București, ce cuprinde planșe cu ilustrații și explicații bilingve despre cultura și implicarea socială și politică a comunității germane, este, în opinia ambasadorului, „un omagiu adus minorității germane" și "un semn de apreciere față de societatea majoritară care a primit mereu cu brațele deschise imigranții germani, coabitând până în prezent excelent cu aceștia".

„Minoritatea germană reprezintă deja, în mod proverbial, o punte de legătură între România și Germania, (...) resimt o profundă recunoștință și apreciere pentru minoritatea germană", a mărturisit Werner Hans Lauk.

La rândul său, Paul Jurgen Porr, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, a spus că expoziția a fost gândită în așa fel încât să fie una itinerantă și a amintit că prima prezentare a acesteia a fost anul trecut, la Sibiu, în prezența lui Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, expoziția își dorește ca, în România, „să informeze majoritatea română despre diferitele aspecte istorice și neistorice referitoare la minoritatea noastră", iar în Germania "să atragă atenția asupra acestei minorități, dacă e cazul, și să completeze informațiile existente".

Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România a spus că, în prezent, minoritatea germană din țara noastră este tot mai mică, numărând aproximativ 40.000 de persoane. În acest sens, această comunitate este un „catalizator", a spus el.

„Putem percepe doar o funcție de catalizator. Alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al României este ultimul, dar totodată cel mai convingător exemplu în acest sens", a adăugat Paul Jurgen Porr.

Expoziția „Minoritatea germană din România" poate fi vizitată la Palatul Suțu din Capitală până pe 23 octombrie.