ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadorul Republicii Belarus în România, Andrei Grimkievici, aflat într-o vizită oficială la Galați, a declarat că România ar putea deveni pentru Belarus o poartă către Uniunea Europeană (UE), iar Belarus pentru România - o poartă pentru piața Euro-Asia.

Înaltul demnitar a mai spus că România este în primele opt țări cu care Belarus are relații economice.

Potrivit sursei citate, în România există reprezentanțe a numeroase companii din Belarus care produc și asamblează tractoare și care comercializează camioane, autobuze, TIR-uri, cauciucuri, materiale de construcții, echipamente pentru drumuri și infrastructură ori produse chimice.

Ambasadorul a spus că potențialul economic al celor două țări este mult mai mare, România putând deveni pentru Belarus o poartă către UE iar Belarus pentru România — o poartă pentru piața euro-asiatică.

„România este a opta țară din Europa (inclusiv Turcia) cu care Belarus realizează schimburi economice. În România există reprezentanți ai numeroase companii din Belarus care produc și asamblează tractoare și care comercializează camioane, autobuze, TIR-uri, cauciucuri, materiale de construcții, echipamente pentru drumuri și infrastructură, produse chimice, dar potențialul economic al celor două țări este mult mai mare. Ideea noastră este că România ar putea deveni pentru Belarus o poartă către UE și invers, Belarus ar putea deveni pentru România o poartă pentru piața Euro-Asia", a declarat Andrei Grimkievici.

Acesta a avut o întâlnire cu reprezentanții administrației publice locale pe tema perspectivelor dezvoltării relațiilor bilaterale.

Oaspetele a fost primit, la Prefectura Galați, de către subprefectul Mihai Manoliu, primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, vicepreședintele CJ Galați, Gigel Istudor, și mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri local.

Prezent la discuții, primarul Ionuț Pucheanu i-a transmis ambasadorului posibilitatea realizării în Zona Liberă Galați a unei fabrici de asamblat tractoare.

„Tocmai pentru că domnul ambasador a prezentat punctele forte ale Belarus, cred că aici, la Galați, ar putea fi o poartă de acces a produselor fabricate în Belarus și de ce nu o eventuală investiție într-o fabrică de asamblare a tractoarelor așa cum cândva a existat o idee de genul acesta. L-am rugat pe domnul ambasador să ia în considerare ideea cu potențialii investitori, poate că Zona Liberă Galați s-ar preta unei astfel de dezvoltări. Avem aici la Galați și forță de muncă bine pregătită și la universitate o secție de construcții de mașini . Deci, tot ansamblul acesta ar putea deveni interesant într-o eventuală viitoare colaborare", a spus Pucheanu.