ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ana Birchall, propusă ministru delegat pentru Afaceri Europene, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlament, ea declarând că următorul proiect de țară al României, după ”aderarea la UE și integrarea în NATO”, este asigurarea președinției Uniunii Europene „imediat după aniversarea centenarului Marii Uniri”.

 Ministrul propus pentru Afaceri Europene a făcut apel la societatea civilă și la presă să o sprijine în pregătirea președinției Consiliului Uniunii Europene, care va fi exercitată de România în prima jumătate a anului 2019.

„În pregătirea președinției, îmi pun speranțe inclusiv în societatea civilă, în mass-media, să fim parteneri în a arăta inclusiv această frumusețe a României care este atât de bogată și de mult prea multe ori nepusă în valoare. Fiecare dintre noi putem să facem acest lucru pentru a respecta și a iubi această țară atât de frumos numită grădina Maicii Domnului”, a spus Birchall.

„Preluarea primei președinții a Uniunii Europene în 2019, imediat după aniversarea centenarului Marii Uniri va reprezenta o oportunitate pentru crearea unui profil european consolidat al României (…) Practic, vorbim de cel mai important proiect post-aderare care va trebui susținut de toate forțele politice din România”, le-a spus Birchall senatorilor și deputaților din comisiile parlamentare.

 Ana Birchall și-a continuat pledoaria cu expunerea principalelor obiective ale ministerului pe care urmează să îl conducă: tratament nediscriminatoriu pentru români în Europa, aderarea la Schengen și eliminarea MCV.

„Aderarea la Schengen rămâne un obiectiv de urmărit, văzut în dimensiunea sa coretă ca simbol al nediscriminării românilor în Uniunea Europeană. Avem obligația să ne asigurăm că în orizontul de timp descris de președintele Comisiei Europene vom realiza obiectivul de finalizare a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pe baza progreselor reale și necesare evaluate corect, dar fără condiționalități politice de orice fel”, a mai spus Birchall.