ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Referendumul din Marea Britanie a făcut să se vorbească în spațiul public  despre unele subiecte mai puțin abordate. Birocrația de la Bruxelles, dar și afluxul de imigranți sunt cele mai dezbătute teme.

Poeta Ana Blandiana crede că Uniunea Europeană trebuie să se redefinească după Brexit. Ea crede că există două scenarii pentru următoarele luni, unul catastrofal, altul mai optimist. Scriitoarea consideră că structurile europene trebuie să-și regândească definiția.

Ana Blandiana afirmă că "soluția nu este euroscepticismul". "Eu nu sunt eurosceptică, ci dimpotrivă, sper ca europenii să devină din ce în ce mai conștienți de propriile lor valori. Problema UE este nu să uite că este europeană, ci pentru realizarea echilibrului necesar calității psihologice a vieții, că până la urmă, acest subiectivism care ține mai mult de spiritualitate decât de materialitate este mai important decât pare, globalizării care este obiectivă, care oricum nu poate fi oprită trebuie să i se opună conservarea valorilor europene, dar nu sub forma unei paste amorfe în care ele au fost topite, ci sub forma valorilor fiecărei țări în parte, care de bună voie stau împreună pentru bunăstarea lor și pentru pacea lumii", a spus Ana Blandiana la RFI.

Ana Blandiana crede că "există două scenarii pentru următoarele luni, unul catastrofal și unul mai optimist, dar în ambele cazuri concluzia este că Uniunea Europeană nu numai că va trebui, dar sigur va fi obligată să se redefinească. Este clar că acum, structurile europene trebuie să-și regândească definiția. Scenariul catastrofal cuprinde dezmembrarea Marii Britanii, slăbirea Europei și a Uniunii Europene, izolarea SUA, pentru că în paranteză fie spus, ce este grav este că Brexitul a dat avânt în alegerile americane lui Trump, nu zonei raționale și slăbirea NATO, ceea ce mi se pare cu adevărat foarte grav, pentru că este clar că fără Marea Britanie nu există o alternativă a Uniunii Europene la NATO. Scenariul optimist este mai puțin probabil și spune că prin alegeri anticipate sau pur și simplu printr-o schimbare de culoare a opțiunilor de fond ale opiniei publice engleze, Parlamentul nu va accepta în cele din urmă rezultatul votului".

"Să sperăm că UE va înțelege că trebuie să devină mai umană, adică în primul rând mai puțin birocratică și mai ales să înțeleagă faptul că nu poți să bagi țările și națiunile într-o mașină de carne, din care să iasă un cârnat omogen, pentru că nimeni nu are acest interes", a fost conluzia de final a poetei.