ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Robert Kaplan este unul din cei mai importanți autori din Statele Unite, expert în geopolitică și fost membru al Comisiei pentru Politica de Apărare a Statelor Unite, care a funcționat în cadrul Departamentului Apărării al SUA.

În 2011, acesta a fost numit de către revista "Foreign Policy" drept unul dintre primii 100 gânditori globali.

Anul acesta, Kaplan a lansat ultimul său volum, intitulat "În umbra Europei: Două războaie reci și o călătorie de treizeci de ani prin România și mai departe", carte care analizează țara noastră.

Fost ministru de externe și europarlamentar, Adrian Severin analizează cartea lui Kaplan, precum și tezele propuse de autorul american, într-o serie de cinci articole.

În carte, conform lui Severin, Kaplan critică noua putere instalată la Varșovia, una național-conservatoare, dar laudă conducerea tehnocrată de la București. Mai mult, acesta susține că România trăiește bine.

„Domnul Kaplan ne convinge că statutul colonial (pe care, evident, nu îl pomenește pe nume) are avantaje certe și nu merită negat. ”România este pe punctul de a realiza o creștere economică de 4%. Românii speră să treacă în fruntea Europei la acest capitol. România este foarte stabilă. Economia ei s-a comportat mai bine în ultimii zece ani decât în aproape orice alt loc în Europa. Ea nu are partide fasciste pro-ruse. (Prin urmare, partidele fasciste sunt obligatoriu rusofile sau partidele rusofile sunt neapărat fasciste. – nn) Este mai sănătoasă politicește decât Polonia. (Probabil pentru că în Polonia votul popular a adus la putere un guvern suveranist de orientare național-conservatoare, în timp ce în România, anarhia „străzii” i-a permis Președintelui Republicii să aducă la putere un guvern personal de factură colonială.) România o duce bine. Albania o duce aproape la fel de bine, luând în considerare cât de săracă a fost. NATO a luat Muntenegrul în alianță, ceea ce ajută" ", scrie Severin pe blogul său.