ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După tentativa de lovitură de stat din Turcia, relația dintre oficialii de la Ankara și cei de la Washington s-a răcit considerabil. Potrivit analiștilor, americanii ar putea renunța la folosirea bazei din Incirlik, de unde pornesc atacurile împotriva ISIS, și și-ar putea muta avioanele și militarii la Mihail Kogălniceanu, Constanța, conform TVR.

Chiar dacă este mai departe cu 1.000 de kilometri, baza din România ar beneficia de stabilitate politică.

Mulți analiști militari sunt de părere că după ce baza din Incirlik a stat câteva zile fără curent electric și cu personalul american blocat în cazarmă, Pentagonul ar putea lua în calcul mutarea avioanelor și a militarilor staționați acolo.

"O posibilă mutare reprezintă zvonuri, bârfe. Am văzut punctul de vedere oficial al Statului major general american care arată că nu va fi vorba de o asemenea schimbare în acest moment.", a declarat ambasadorul Osman Koray Ertas.

La Incirlik sunt depozitate inclusiv arme tactice nucleare. Presa internațională a vorbit despre 50 de bombe B61 care pot fi lansate din avioane F15 și F16.

Baza de la Incirlik a fost construită în 1951 și este folosită din 1955. După tentativa de lovitură de stat din iulie, autoritățile de la Ankara au întrerupt curentul electric al bazei și l-au arestat pe comandantul turc generalul Bekir Ercan Van. Americanii au folosit generatoare, însă misiunile împotriva DAESH au avut de suferit. Turcia este a doua forță a NATO, din punct de vedere al numărului de militari.