ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Analistul american George Friedman a spus că actualmente nu mai există sinergia intereselor occidentale în ceea ce privește Rusia, iar asta lasă România și Polonia într-o situație dificilă.

 

„Americanii își arată angajamentul prin multiple detașări de trupe militare. Majoritatea țărilor europene au probleme să detașeze un batalion și când fac, o fac ca un gest de bunăvoință. Ar trebui să fim impresionați. Și asta nu e pentru că europenii ar fi leneși sau din cauza incompetenței, ci pur și simplu pentru că interesele lor și ale noastre diverg. În Războiul Rece, NATO avea sens. Aveam un dușman în centrul Europei și nu știam cât de departe va merge", a punctat el.

În prezent, a afirmat acesta, nu există o „sinergie” a intereselor.

„Relația transatlantică are probleme nu pentru că Donald Trump este necioplit, nu pentru că Macron e scund, ci din cauza realităților geopolitice fundamentale. Nu există sinergie", a evidențiat Friedman.

El a apreciat că actuala situație „lasă Polonia și România într-o poziție dificilă”.

Acesta a mai spus regula de bază a unei alianțe militare este „să ai o armată", deoarece, în lipsa unei armate, o asemenea alianță este „o petrecere cu cocktail”, a afirmat, joi, analistul George Friedman în cadrul conferinței „Viitorul relațiilor transatlantice. Relevanța pentru Europa de Est”.

El a vorbit despre diferențele de angajament militar din cadrul NATO între SUA și Europa ca fiind mai degrabă din cauza unei diferențe de viziune.

„Întrebarea noastră pentru Alianță este 'Care este angajamentul vostru raportat la prezența noastră în Polonia și România?' Este o regulă de bază a unei alianțe militare: să ai o armată. Dacă nu ai armată, e o petrecere cu cocktail iar Bruxelles are petreceri cu cocktail excelente", a afirmat el.

Friedman a vorbit despre un element care ar întări profilul de țară al României, și anume crearea unei economii cu o valoare strategică, economie bazată pe „intelectul propriilor cetățeni”.

„Compania mea folosește o companie română de IT. Sunt foarte buni, dar înainte de toate lucrează ieftin", a mărturisit specialistul.

Totodată, a vorbit despre interesul României de a se alinia la economiile dezvoltate.

„Este în interesul României să își restructureze economia pentru a fi un loc unde să se ia decizii rapid și să intre în rândul lumii", a punctat Friedman.

Conferința la care a participat analistul George Friedman a avut loc la Școala Națională de Studii Politice și Administrative.