ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noul proiect de lege anti-fumat al USR, propus recent în Parlament, ar avea ca victime colaterale preoții și simplii fumători, care în baza acestui document pot fi amendați, de exemplu, pentru arderea tămâii, respectiv pentru fumarea sau oferirea unei țigări în public, informează Profit.ro, citând o analiză juridică.

Sursa citată precizează că forma adoptată este „preluată preluată cuvânt cu cuvânt de la ONG-uri” și conține prevederi, care dacă ar fi aplicată, ar putea închide fabricile de tutun din România, dar și amendarea preoților și a simplilor fumători.

Astfel, o prevedere a legii definește „produsele similare” tutunului drept „un produs sau sistem asemănător ca mod de utilizare și scop cu produsele din tutun pentru fumat, dar care nu conține tutun, cum ar fi, dar fără a se limita la dispozitive de tipul țigaretelor electronice care nu conțin nicotină, narghileaua fără tutun, dispozitive destinate consumului produselor din tutun. Sunt exceptate produsele care îndeplinesc condițille de autorizare ca medicamente ori dispozitive medicale”. Analiza citată de profit.ro precizează că bazându-se pe această definiție, cădelnița în care se arde tămâia în cadrul slujbelor de la biserică intră la categoria „produse similare” tutunului și deci ar intra sub incidența legii. 

Inițiatorul legii este deputatul Emanuel Ungureanu de la USR. Acesta a mai participat și la inițierea proiectului de legalizare a parteneriatului civil inclusiv pentru persoane de același sex, propunere respinsă de Senat.