Analiza efectelor pe care globalizarea le-a avut asupra UE. CE admite utilitatea unui nou sistem de impozitare. Acesta este criticat de marile corporații din România și de cei care apără diverse interese: Ar putea contribui la redistribuirea bogăției

„Aplicarea unor politici privind impozitarea progresivă, investițiile în inovare și implementarea unor politici ferme în domeniul protecției sociale ar putea contribui la redistribuirea mai echitabilă a bogăției”, se arată într-un „Document de reflecție” elaborat de Comisia Europeană.
„Documentul de reflecție” cuprinde o analiză a efectelor pe care globalizarea le-a avut asupra UE. „Realitatea este că, deși UE a beneficiat enorm de pe urma globalizării, acest fenomen a adus și multe provocări. La nivel mondial, globalizarea a scos din sărăcie sute de milioane de oameni și le-a permis țărilor sărace să mai reducă din decalajul față de țările dezvoltate”, notează autorii analizei.
Pentru UE, comerțul mondial a stimulat creșterea economică, fiecare miliard de euro suplimentar produs din exporturi ducând la menținerea a 14.000 de locuri de muncă. De importurile ieftine beneficiază în special familiile mai sărace. „Aceste avantaje nu vin însă de la sine și de ele nu se bucură în egală măsură toți cetățenii. Europa este afectată și de faptul că nu toate țările aplică aceleași standarde în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, protecția mediului sau siguranța, ceea ce înseamnă că deseori companiile europene nu pot concura cu întreprinderile străine exclusiv în termeni de prețuri. Din acest motiv se închid fabrici, se pierd locuri de muncă și se reduc presiunile asupra angajatorilor, ceea ce are ca efect înrăutățirea condițiilor salariale și de muncă pentru lucrători”, se arată în document.
Potrivit Comisiei Europene, „soluția nu stă nici în protecționism, nici în politicile neintervenționiste”. UE „trebuie să asigure o mai bună distribuție a avantajelor globalizării, lucrând atât cu statele membre și cu regiunile, cât și cu partenerii internaționali și cu alte părți interesate. Trebuie să profităm de ocazie și să îi dăm globalizării o formă care să respecte valorile și interesele noastre”.
Pe plan intern, documentul propune „instrumente menite să îi protejeze pe cetățeni și să îi facă mai autonomi prin politici sociale robuste și să le ofere sprijinul de care au nevoie pentru a beneficia de programe de educație și formare de-a lungul întregii vieți”. Iar în opinia autorilor „aplicarea unor politici privind impozitarea progresivă, investițiile în inovare și implementarea unor politici ferme în domeniul protecției sociale ar putea contribui la redistribuirea mai echitabilă a bogăției”.
Efectele negative ale globalizării „pot fi atenuate cu ajutorul fondurilor structurale ale UE, utilizate pentru a sprijini regiunile vulnerabile, și al Fondului european de ajustare la globalizare, care îi ajută pe lucrătorii strămutați să își găsească un alt loc de muncă”.
Potrivit Comisiei Europene, aproximativ o treime din venitul național provine din comerțul cu restul lumii. „Creșterea piețelor externe a dus la creșterea exporturilor UE și, odată cu acestea, a numărului de locuri de muncă bine plătite. Specializându-se în ceea ce știu să facă cel mai bine, țările pot produce mai mult cu resurse mai puține, iar puterea de cumpărare a consumatorilor crește. Oamenii călătoresc, muncesc, studiază și locuiesc în mai multe țări. Interacționează unii cu alții în mediul on-line, fac schimb de idei și de experiențe și își lărgesc orizonturile culturale. Studenții au acces pe internet la cursuri organizate de universități de top din toată lumea. Competițiile internaționale și cooperarea științifică au accelerat inovarea. Globalizarea a scos din sărăcie sute de milioane de oameni și le-a permis țărilor mai sărace să reducă din decalajul față de țările dezvoltate. Dar globalizarea aduce cu sine și multe provocări. Mulți europeni se tem că printre consecințele sale s-ar putea număra creșterea inegalităților, pierderea de locuri de muncă, injustiția socială sau reducerea standardelor în ceea ce privește protecția mediului, sănătatea sau protecția vieții private. Uneori, oamenii simt că le sunt amenințate identitatea, tradițiile și modul de viață. Aceste temeri trebuie recunoscute și abordate în mod corespunzător”, conchid autorii analizei.
„Documentul de reflecție” privind valorificarea oportunităților oferite de globalizare va fi urmat de documente similare pe următoarele teme: aprofundarea uniunii economice și monetare, pe baza Raportului celor cinci președinți din iunie 2015, viitorul apărării europene și viitorul finanțelor europene.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

BTI: A venit adevărata nucleară: ambasada SUA sugerează că alegerile nu vor fi recunoscute

Psiholog militar Laurențiu Niculescu: Asistăm la destrămarea psihică a unei întregi națiuni. Acest lucru trebuie oprit!

George Simion a plecat de la dezbaterea cu Elena Lasconi, Nicușor Dan și Crin Antonescu: ”Alegerile au fost în noiembrie, acum e un simulacru”. Lasconi a șters pe jos cu Antonescu și Dan: Mi-ar fi rușine să candidez în locul vostru! VIDEO
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)