ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Andrei Caramitru (U.S.R.) îl contrazice pe Klaus Iohannis care a declarat, vineri, că instalarea noului guvern, pe care îl dorește condus de P.N.L., nu va aduce cu sine tăieri de pensii și salarii. Într-o postare pe contul său de social media, Caramitru somează politicienii și viitorul guvern să fie responsabili, propunându-le concedierea a 150.000 de bugetari, eliminarea beneficiilor pentru bugetarii al căror salariu depășește 4.500 de lei, eliminarea pensiilor speciale și „înghețarea” creșterii pensiilor mari, motivând că nu există bani și că România riscă să atingă anul viitor un deficit bugetar de 7% pe fondul aplicării noii legi a pensiilor.

„Aud ca se tot spune ca nu se vor tăia salarii și pensii. Dl Presedinte a spus asta. Însă - la anul, cu efectul legii pensiilor, ne îndreptam spre 7% deficit (adică - pe scurt - ceva care nu poate fi finanțat de nimeni și înseamnă faliment de țară). Pur și simplu nu se poate.

Minimul absolut ca sa nu intram in colaps total este:
- eliminat pensii speciale (masiv, inclusiv cele pentru magistrati, MAI, servicii). E ok sa fie păstrate cele pentru militari, oricum sunt mult mai mici
- dat afara 150’000 de bugetari (DOAR politrucii, amantele, sinecuriștii, directorașii care nu fac nimic)
- tăiate beneficiile pentru bugetarii plătiți peste un prag mare, de exemplu 4500 lei/luna. Fără "ajutor de hrana”, "spor de deplasare”, "voucher de vacanță”
- eliminat in mare parte PNDL-ul (proiectele fără sens și fără nici un control, cu coruptie enormă)
- pensiile mari nu au cum sa crească la anul. Nu avem de unde plăti. Sa crească cele mici, e normal și de bun simț. Însă guvernul nu are de unde sa crească pensiile celor mai bine plătiți 10-20% din pensionari (care înseamnă 40% din bugetul de pensii). Nu exista bani.

Dacă nu se vor face astea - bugetul nu are cum sa se închidă. Și dam faliment toți. O sa ajungem intr-un colaps total. Ce spun eu mai sus nu afectează decât foarte puțini oameni, care oricum sunt plătiți foarte mult din banii nostri și trăiesc bine de tot. Nu vreau sa suferim toți, in special cei mai vulnerabili.

Sper ca totuși oamenii ăștia înțeleg, chit ca le e frică să spună lucrurile astea”, a concluzionat Andrei Caramitru, vineri, pe Facebook.

Câteva ore mai târziu, acesta a revenit cu un decalog al reformării statului, în viziunea candidatului U.S.R. la Președinție, Dan Barna. Printre cele 10 „proiecte pentru România”, se regăsesc idei precum: schimbarea Constituției astfel încât Președintele să participe și să conducă ședințele de Guvern referitoare la Bugetul de Stat; inițiativa „Fără penali în funcții publice”; reformă a Educației, vizând pregătirea și remunerarea superioară a profesorilor, dar și creșterea puterii decizionale a părinților și elevilor în școli; o nouă lege a Sănătății, cu accent pe prevenție și pe medicina de familie; finalizarea construcțiilor și modernizărilor marii infrastructuri rutiere și feroviare; debirocratizarea economiei, reducerea poverii fiscale; oprirea tăierilor ilegale de păduri; prioritizarea relației statului cu Diaspora; Acord Politic Multianual pentru Apărare și securitate; scăderea nivelului infracționalității.