ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-o postare pe contul său de socializare, Andrei Caramitru, fiul actorului Ion Caramitru, consideră că scăderea scorului partidelor vechi la alegerile europarlamentare este cauzată de discursul „învechit” și de „corupție”, capitole la care acesta încadrează religia, familia și sentimentul național. 

„PRĂBUȘIREA LENTĂ A PARTIDELOR TRADIȚIONALE: Tendința asta se întâmplă peste tot. O vedem și în Europa (partidele vechi au scăzut la sub 50% în Parlamentul European) și în America (unde Republicanii au fost acaparați de Trump și Democrații de AOC/Sanders). Și la noi - cu prăbușirea PSD/ALDE și vulnerabilitatea PNL.

Ce se întâmpla? E simplu. Partidele tradiționale se bazează pe rețete și discursuri învechite și pe corupție (sindicate, primari, relații cu firmele mari; religie, familie tradițională, naționalism declarativ etc.)

Generațiile "tinere” (sub 45 de ani) sunt interesate de cu totul alte teme:
- pentru cei educați și din orașe mari: valori liberale, ecologie, munca flexibilă prin platforme digitale sau în antreprenoriat (nimeni nu mai vrea de fapt să lucreze în corporații), costul chiriilor/proprietăților
- pentru cei mai puțin educați și din orașe mici: joburi în localitățile lor, protecționism economic și frica de imigrație
- toți - și unii și alții - vor politicieni care vorbesc direct și fără frică, accesibili non stop prin social media, "oameni noi” - care seamănă cu ei, care nu fac compromisuri prin culise.

Cine înțelege asta va câștiga. Cine nu - va dispărea. Eu cred că - în România - singurii care înțelegem temele de mai sus suntem cei din USR/PLUS. Și nu e nici o surpriză scorul pe care l-am luat și că ne vom îndrepta spre 30%+ în următoarele alegeri”, consideră Caramitru junior.

În următoarea postare, acesta vine și cu soluțiile gândite de el, recunoscând totuși că nu este „deloc specialist”. Printre ele, scăderea numărului reprezentanților din Parlamentul României, puteri sporite pentru Președinție (dizolvarea Parlamentului, blocarea inițiativelor Guvernului), colaborare directă a DNA „cu orice instituție a statului”, inclusiv cu serviciile de informații, într-o raportare de tipul „DNA cere - ceilalți execută”.

„E foarte bine că se discută despre Reforma Constituțională. Pentru că această Constituție a permis capturarea statului de către un nimeni ca Dragnea și aservirea justiției. Nu putem avea acest risc în viitor. Problema este - reforma care se discută este prea punctuală și redusă. Referendum-ul din 26 Mai a fost pe doar două sub-puncte tehnice. Chiar și #fărăpenali - este esențial, dar nu suficient.

Trebuie să definim un parcurs inteligent al schimbărilor propuse. Se pot face referendumuri atât în timpul prezidențialelor sau în timpul localelor sau parlamentarelor de la anul. Nu mai târziu de atât. Până atunci trebuie să avem schimbările votate de oameni și introduse în Constituție de noul parlament.

Schimbările necesare sunt multe. Nu sunt deloc specialist, dar mi se par esențiale următoarele:

- 1) depolitizarea justiției (nici un rol în dosare și numiri pentru Ministrul Justitiei) și a CCR (nici un membru fost politician acolo); eliminarea secției speciale
- 2) fără OUG-uri care nu au urgență reală și în nici un caz pe justiție - cine inițiază sau semnează ceva ilegal sau care nu are urgență să fie pedepsit penal
- 3) fără penali în funcții publice
- 4) sa nu existe imunitate pentru nimeni. Egalitate în fața legii
- 5) libertatea votului. Statul trebuie să garanteze că toată lumea care vrea poate vota oriunde, la toate rundele de alegeri (inclusiv prin vot la distanță)
- 6) reprezentativitatea parlamentului. 300 în total, alocați conform realității rezidenței cetățenilor (mai mulți parlamentari pentru diaspora și județele cu orașe mari care au crescut, mai puțini pentru județele care au pierdut populație)
- 7) mai multă putere pentru președinte. Poate dizolva Parlamentul, poate bloca numiri venite de la Parlament / Guvern etc.
- 8)corupția definită ca risc strategic pentru statul român. Pedepse pentru daune peste 500.000 de EUR similare cu crima. Imprescriptibile, nu pot fi reduse, principiul confiscării extinse obligatoriu
- 9) obligativitatea regulilor europene în legislația locală (inclusiv ce ni se spune prin MCV). Legile care nu sunt aliniate sunt nule
- 10) DNA sa poată colabora direct cu orice instituție a statului care trebuie sa răspundă și să se execute inclusiv în furnizarea de informații (DNA cere - ceilalți execută).

Aștept comentarii și sugestii la lista de mai sus!”, s-a exprimat Andrei Caramitru pe Facebook.