Statuia Eroului Necunoscut, dezvelită la Satu Mare cu ocazia Centenarului. Statuia este închinată celor care „cu prețul vieții lor, au făurit o Românie unită, o Românie puternică.”
 
Amplasată pentru prima dată în anul 1922 în centrul vechi al municipiului Satu Mare, dar distrusă de regimul horthyst, Statuia Eroului Necunoscut a fost dezvelită sâmbătă de autoritățile locale, în cadrul evenimentelor organizate cu prilejul Centenarului Marii Uniri, scrie Agerpres.

Statuia a fost sfințită de către un sobor de preoți.

„Acest moment este restituirea către comunitatea sătmăreană a unui monument de for public lăsat nouă de înaintași în urmă cu aproape 100 de ani pentru a marca apartenența acestor meleaguri la România Mare, monument care a dispărut în anii grei ai ocupației horthyste 1940-1944. A fost ridicat la inițiativa generalului Andrei Butunoiu, comandantul Garnizoanei militare Satu Mare, prin subscripție publică, fiind inaugurat la 1 decembrie 1922, într-o atmosferă de mare sărbătoare, chiar dacă manifestările au fost umbrite de faptul că în aceeași zi era înmormântat părintele doctor Vasile Lucaciu, unul din artizanii Marii Uniri, cea mai însemnată personalitate ce s-a ridicat din rândul românimii din Sătmarul milenar. A fost prima statuie de acest fel ridicată pe noua graniță de vest a României, având menirea de a statornici în conștiința tuturor că aceste ținuturi sunt românești și aparțin în mod firesc de România", a declarat președintele Asociației Civice Tempora Satu Mare, Voicu Șichet, cel care s-a ocupat de proiect.

Potrivit acestuia, inițial, s-a numit Statuia soldatului român, denumirea fiind schimbată chiar de către sătmăreni în Statuia eroului necunoscut, tocmai ca un semn de respect pentru toți cei care au murit în Primul Război Mondial.

Statuia reprezintă un soldat român de la finalul Marelui Război care se dezbracă de haină, simbolizând eliberarea, victoria obținută greu.

Costurile totale pentru amenajarea soclului și realizarea statuii au fost de 60.000 de euro, din care 20.000 de euro reprezintă bani publici iar 40.000 de euro au fost obținuți din donații.

Cu ocazia Zilei Naționale a României, autoritățile și partidele politice au depus coroane la statuia preotului Vasile Lucaciu din Piața Libertății, după care a fost organizată o paradă cu dotările instituțiilor din subordinea Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne. Programul manifestărilor mai cuprinde concerte și un foc de artificii. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews