ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Surse din Administrația Prezidențială au declarat pentru agenția de stat Agerpres că moscheea de la București va fi construită, arată Agerpres.ro.

"Nu respingem ideea unei moschei la București pentru că oferă mai multe garanții de securitate. (...) Momentul este prost din cauza contextului privind imigranții și terorismul", au afirmat sursele citate.
 
Conform acelorași surse, în 2014, actualul președinte turc, pe-atunci, premier, i-a cerut premierului Adrian Năstase un teren pentru construirea unei moschei. Năstase a fost de acord, însă i-a cerut la schimb un teren pentru construirea unei biserici la Istanbul, menționează sursele citate. "Biserica Ortodoxă Română nu a primit foarte bine ideea unei biserici românești la Istanbul și a propus construirea unui lăcaș mai mic, de genul unei capele sau al unui centru de pelerinaj", au arătat sursele citate.

"După acest moment, autoritățile turce și-au dat acordul pentru construirea unei biserici și au identificat șase terenuri necentrale în Istanbul pentru ridicarea ei, însă autoritățile române nu au ales locul", afirmă Agerpres.

În 2011, fostul președinte Traian Băsescu s-a întâlnit cu Erdogan și și-a dat acordul cu privire la construirea moscheii la București, iar în 2015 fostul guvern, condus de Victor Ponta, a adoptat hotărârea prin care a fost alocat un teren în zona Romexpo pentru construirea moscheii, arată sursa citată.

Recent, în timpul vizitei președintelui Iohannis în Turcia, Recep Tayyp Erdogan a spus că ridicarea unei moschei la București ar fi "expresia cea mai frumoasă a dialogului și a solidarității dintre cele două țări". Președintele Iohannis a confirmat că lucrarea este în stadiul obținerii autorizațiilor necesare.