ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În aceste zile, Moldova ne-a arătat cam care este starea reală a poporului român.

Cronologic vorbind, totul a început la Chișinău. Protestele de-acolo, evenimentele și în general, incertitudinea care plutește asupra fraților din Basarabia n-au trezit un interes prea mare de partea aceasta a Prutului.

Relatări, imagini, facebook, scrisori deschise, apeluri...Teoretic, erau prezente toate ingredientele pentru a se naște o reacție. O reacție prin care românii să preseze autoritățile pentru a acționa în direcția revenirii Moldovei de Est acolo unde-i este locul. Și totuși, aceasta nu s-a produs. Cei care au simțit momentul, oportunitatea, au fost puțini. Și mai puțini au fost aceia care au simțit și le-a păsat.Tineriifrumoși, generația facebook, tot ce are mai frumos și mai neprihănit România, știți povestea, n-au reacționat deloc. Niciun miting în fața Parlamentului, a Guvernului sau a Președinției.Niciun marș. Dezamăgire.

Duminică, eroul zilei a fost președintele Iohannis. Neamțul a fost luat la țintă de către "rețelele sociale" și de niște jurnaliști semidocți, pe motiv că ar fi purtat la Iași o căciula à la Ceaușescu.

Idioților! Căciula purtată de Iohannis nu este o invenție ceaușiștă, ci este un accesoriu pur autohton, pe care românii îl poartă de zeci, dacă nu sute de ani. Soldații români de pe frontul de Est, dar și oamenii obișnuiți, precum se poate vedea din imaginile de mai jos( surprinse în perioada interbelică) purtau variațiuni ale acestui model de căciulă.

Oare veteranul de 105 ani, premiat mai jos de autoritățile locale, a purtat căciula respectivă pentru a-l imita pe Ceaușescu? Dar copiii cu plugușorul? Nici vorbă. Nu știu dacă președintele Iohannis a avut un consilier care l-a sfătuit să poarte căciula, dar bine c-a făcut-o.
 



Așa am putut observa în ce ignoranță ne scăldăm cu voluptate. Am putut observa cum un simplu obiect, dar autohton, este demonizat, asociat cu tot ce este mai rău, spurcat, pus la stâlpul infamiei. "Grație" mancurților din presă și din online, căciula strămoșească de astrahan va ajunge să fie cunoscută drept "căciula lui Ceaușescu".

Dacă pentru purtarea căciulii îl apăr pe președintelele Iohannis, nu pot să remarc afirmația jenantă pe care a făcut-o tot duminică. Și anume că preferă să fie "sluga americanilor", decât a rușilor. Nicio reacție, niciun articol care să noteze "gafa". Cum care gafă? Aia în care un președinte de țară, care se pretinde independentă, suverană, liberă, etc, spune că în gura mare că e ok să fie slugă. Dacă e sclavul lui X și nu al lui Y. Dacă președintele țării, care este reprezentantul națiunii spune în afară că e slugă, atunci noi ce suntem?

Și totuși nu ar trebui să mă mir: suntem probabil singura țară în care politicieni au candidat la președinție folosind mesajul "Votați-mă, ca să nu fim sclavii ălora. Cu mine, rămânem slugi credincioase ale celorlalți". Cam ăsta e și profilul votantului lui Iohannis: ar fi votat pe oricine, numai să nu iasă Ponta, care ar fi "vândut țara rușilor și chinezilor". Pe acesta nu-l brăzdează îndoieli, nu există nuanțe, totul e o chestiune de stăpân.

Din 1996 încoace, elitele noastre, cu mici excepții, au făcut un titlu de glorie din a ne învăța să fim cât mai servili cu putință Occidentului. Iar rezultatele se văd: nu numai că abia așteptăm să denigrăm, cu voluptate chiar, orice ne poate ne aminti că am avut și noi o demnitate, dar nu mai simțim nimic pentru cei care nu alt merit decât că sunt frați ai noștri. 

Vorba cuiva, suntem atât de slugi, încât asocierea căciulii cu Ceaușescu este deserviciu pentru fostul președinte. Ceaușescu a fost un om simplu, cu accente de demență mai ales spre final, dar niciodată nu s-ar fi lăudat că el e sluga lui x, indiferent cine ar fi fost x. Probabil, pentru că nici n-a fost.

Am asistat cu tristețe, în aceste zile, cum o bună parte a românilor s-a transformat într-o masă. O masă care nu e capabilă de autocunoaștere, care nu poate să reacționeze decât dacă stimulată în mod isteric, incapabilă să ridice capul. Un cap schimonosit de bătaia încasată de la stăpâni.
 
Ca să încheiem comparația cu Ceaușescu, aș aminti doar că răposatul a avut curaj, în 1989, să ceară public anularea efectelor tratatului Ribbentrop - Molotov, adică revenirea Basarabiei, a Bucovinei de Nord și a Herței la România. Azi, în plină "libertate și prosperitate" se tem să rostească chiar și cuvântul, vorba lui Adrian Păunescu...
 
Și totuși: este Iohannis sluga americanilor? Răspunsul meu s-ar putea să vă surprindă...Dar despre asta, într-un articol viitor.