ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Deputaţii au adoptat un proiect de lege privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. Astfel, prin această lege este interzis transportul public de persoane contra cost cu un autoturism fără a deţine pentru acesta autorizaţie taxi valabilă.

Cu alte cuvinte servicii de taximetrie ca cele oferite de aplicația Uber, care devinise din ce în ce mai populară în București, sunt scoase în afara legii de Parlament. Taximetriștii au protestat in repetate rânduri față de astfel de servicii care le luau din clienți, scrie știripersurse.ro.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege cu 298 voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi 16 abţineri.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, în sensul sancţionării contravenţionale a persoanelor fizice şi juridice care efectuează transport public de persoane cu un autoturism, fără respectarea prevederilor art.7 din lege.

Potrivit actului normativ, transportul în regim de taxi sau transportul în regim de închiriere se execută numai de către transportatori autorizaţi, care deţin autorizaţii taxi valabile, în cazul transportului în regim de taxi sau copii conforme valabile, în cazul transportului în regim de închiriere, eliberate în condiţiile prezentei legi, pentru fiecare autovehicul utilizat.

Uber a fost intens criticată în 2014 din cauza unor incidente de siguranţă cu şoferii săi, dar şi pentru că se lansează în multe oraşe din lume fără a acorda atenţie legislaţiei din domeniul taximetriei. Cel mai grav caz legat de Uber a avut loc în India, unde un şofer al companiei a violat o clientă. Cazul a stârnit un uriaş scandal, generat de criticile asupra selecţiei şoferilor de către companie.